Koninklijk bezoek voor energiek Flevoland

Publicatiedatum: 13 juni 2024

Koning Willem-Alexander heeft op woensdag 5 juni een werkbezoek gebracht aan Flevoland. Hij ging op bezoek bij de batterijen van GIGA Storage in Lelystad en werd daarna door allerlei mensen bijgepraat over de stand van de energietransitie in Flevoland. De Koning bezocht ook het Smart Grid Flevoland van Equans en kreeg uitgebreid uitleg over de technologische oplossingen voor het probleem van het overvolle stroomnet.

Koploper

Gedeputeerde Harold Hofstra was vereerd met het koninklijke bezoek. ‘’Flevoland heeft veel ervaring met duurzame energie, het is goed om deze kennis te kunnen delen met de rest van Nederland. De kennis van bijvoorbeeld Stream Energy over het opzetten van een energiecoöperatie op een bedrijventerrein is voor heel Nederland bruikbaar. Net als het gebruik van groene waterstof om het stroomnetwerk te kunnen balanceren, waar Circul8 en Equans mee bezig zijn. Dankzij dit werkbezoek hebben we de Koning laten zien dat Flevoland niet alleen vooroploopt met de opwek van duurzame energie, maar ook actief de netcongestie aanpakt.”

Flevolandse bedrijven

Ook verschillende Flevolandse bedrijven waren bij het bezoek aanwezig. Zo konden voedselproducenten Marfo en McCain hun rol als grootverbruikers van energie toelichten en hoe zij bezig zijn om hun energieverbruik te verduurzamen. Ondernemers uit de Noordoostpolder vertelden over hoe zij verschillende bedrijven hebben verenigd in een eigen energiecoöperatie. Met als belangrijkste doel om de drukte op het stroomnet te verlichten. Hiervoor wordt ook uitgebreid samengewerkt met de netbeheerders, de gemeenten en de provincie. Al deze partijen samen hebben de Koning een goed beeld meegegeven hoe Flevoland er voor staat in de ontwikkeling van een duurzaam energiesysteem.

Smart Grid Flevoland

Smart Grid Flevoland, voorheen Windnet Oost-Flevoland, is een privaat net dat wordt beheerd door Equans. Er zijn 514.394 zonnepanelen, 37 windmolens en 2 MW-batterijen aangesloten. De zonnepanelen en windmolens wekken per jaar evenveel op als het jaarlijkse verbruik van minimaal 160.000 huishoudens. Het is een samenwerking van Solarvation, Novar, GIGA Storage, Circul8 en Wageningen University & Research.

De Koning ontvangt een cadeau van wethouder Sjaak Kruis van Lelystad