Batterijopslag bij Maximacentrale

Publicatiedatum: 21 maart 2024

Energiebedrijf ENGIE gaat definitief een grootschalig batterijpark bouwen bij de Maxima-centrale in Lelystad. Al in 2019 werd er over de plannen gesproken. Nu trekt het bedrijf bijna 50 miljoen euro uit voor het bouwen van de energieopslag dat volgend jaar klaar moet zijn

Volgens ENGIE is het terrein van de Maxima-centrale perfect gelegen voor zo’n grootschalige batterijopslag. Er ligt namelijk al een energiehub met een gascentrale en zonnepark.

Later gebruiken

Met de batterijopslag kan de energie die met de centrale en het zonnepark wordt opgewekt, opgeslagen worden en op een later tijdstip gebruikt worden. De batterijen kunnen ruim drie uur lang op vol vermogen elektriciteit leveren.

Het huidige energienetwerk zit vol, waardoor bedrijven en nieuwe woonwijken soms niet meer kunnen worden aangesloten op het stroomnetwerk en het afschakelen van wind- en zonneparken. Volgens ENGIE zijn batterijopslagen essentieel om dit te voorkomen.

Ook in Flevoland zijn er veel problemen door een vol stroomnet, maar die zitten volgens ENGIE de ontwikkeling van de batterijen niet in de weg. Dankzij de centrale en het zonnepark is de stroomaansluiting ook groot genoeg om er een batterijpark aan te leggen.

Zij-aanzicht van de Maxima-centrale.