Riet langs een sloot tijdens zonsopkomst of zonsondergang, ergens in de Noordoostpolder.

Omwonenden massaal mede-eigenaar Westermeerwind

Publicatiedatum: 2 juli 2024

Binnen een periode van nog geen vijf weken maakten bijna zeshonderd omwonenden gebruik van de kans om financieel deel te nemen in het windpark Westermeerwind. Alleen inwoners van de gemeente Urk, Noordoostpolder en voormalig Lemsterland konden zich inschrijven voor deze obligaties.

“Bij de aanleg in 2016 hebben we afgesproken dat alleen de inwoners van de meest betrokken gemeenten konden meedoen”, zegt Anne de Groot, directeur van Westermeerwind. “We hebben natuurlijk wel gecheckt of je die keuze mag maken.” De organisatie is wel benaderd door bewoners buiten deze gemeenten, maar het heeft geen problemen opgeleverd.

Overschreven

Het project liep via het crowdfinancieringsplatform Invesdor. Zowel grote als kleine beleggers toonden grote belangstelling, waardoor de uitgifte van obligaties ruim werd overtekend. Het maximale aanbod was 10.000 obligaties voor een totaal van €5 mln. Omwonenden schreven samen echter in voor ruim €10 mln. Windpark Westermeerwind is een onderdeel van het Windpark Noordoostpolder.

Aanleg van de laatste windmolens van Westermeerwind.