Riet langs een sloot tijdens zonsopkomst of zonsondergang, ergens in de Noordoostpolder.

Stroomnet NOP langer dan gepland vol

Publicatiedatum: 27 juni 2024

Het project om het stroomnet in Noordoostpolder uit te breiden heet ‘NuLelie’. Het is de verzwaring van het zogenoemde ‘middenspanningsnet’ voor bedrijven én nieuwbouwwoningen. ‘NuLelie’ moest in 2025 of 2026 klaar zijn. Dat is nu uiterlijk 2028 geworden.

Langere wachttijd in westelijk deel van NOP

De helft van de bedrijven kan binnen nu en twee jaar een stroomaansluiting krijgen, benadrukt Liander. Het zijn ondernemingen in het buitengebied van Emmeloord, Nagele en Ens. Zo moeten onder meer bedrijven in het tuinbouwgebied in Ens worden geholpen.

Elders in Noordoostpolder gaan de werkzaamheden langer duren. Bedrijven in en rondom Espel en Tollebeek zijn tussen eind 2025 en begin 2027 geholpen, werkzaamheden in en om Emmeloord en bij Urk zijn tussen eind 2026 en het voorjaar van 2028 klaar.

Vertraging heeft meerdere oorzaken

De oorzaken zijn divers, zegt Liander. Zo moest het stroomnet uiteindelijk op veel meer plekken worden verzwaard. Ook neemt het aantal zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen sinds 2022 enorm toe en speelt personeelstekort een rol, zegt een woordvoerder. Daarbij zegt Liander voor het eerst op grote schaal aan een verzwaring van het stroomnet te werken.

Liander informeert alle getroffen ondernemers persoonlijk via de telefoon en een brief. De directeur van de netbeheerder, Joep Weerts, zegt: “We beseffen dat dit een harde boodschap is. We werken aan oplossingen, zoals flexibel vermogen en meer aannemerscapaciteit. Helaas kunnen we waarschijnlijk niet iedereen helpen.”