Riet langs een sloot tijdens zonsopkomst of zonsondergang, ergens in de Noordoostpolder.

Twee waterstoffabrieken voor Flevoland

Publicatiedatum: 18 oktober 2022
Geen fossiele brandstof of elektriciteit maar waterstof heeft de toekomst. Dat vinden de initiatiefnemers van twee bedrijven, Roger en Circle 8. Ze willen allebei een waterstoffabriek in Flevoland bouwen. Waterstof zou een oplossing kunnen zijn voor het overvolle stroomnet maar ook zwaar transport dat nu op diesel over de wegen gaat. Meer dan twintig bedrijven en instellingen hebben vorige maand een intentieverklaring ondertekend om het gebruik van waterstof in Flevoland een boost te geven.

Geen concurrenten

Aad Bruggeman (Roger) en Rik Duijn (Circle 8) zien elkaar niet als concurrenten. “Waterstof is een nieuwe ontwikkeling, echt een ontdekkingstocht. En zo’n tocht kun je beter met meerdere mensen doen”, aldus Rik Duijn die in Lelystad een fabriek wil neerzetten.Volgens Aad Bruggeman, die in Dronten gaat bouwen, is de provincie de juiste plek. “Het is een mooie plek met veel groene energie, ruimte, water, structuur en bovendien heeft men als provincie ook het doel om de kant van waterstof op te gaan. Dus dit is de perfecte plek om te starten.”

Wat is het voordeel van waterstof?

Waterstof is een energiedrager die je maakt vanuit water en elektriciteit. Onder meer auto’s kunnen erop rijden, maar ook zware werktuigen en schepen zouden erdoor voortbewogen kunnen worden. Bruggeman: “Wat wij doen is voorwaarden scheppen zodat dit kan gebeuren. De Shells van deze wereld zijn bezig met het voorzien van waterstof aan de industrie en grote centrales. Waar wij op focussen zijn de kleine partijen en dan vooral zware voertuigen.”

Waarom nu pas?

Volgens Duijn en Bruggeman is er eerder niet gekozen voor deze waterstofoplossing omdat we ‘op een grote gasbel zaten’. “We zaten hier relatief goedkoop.” Maar volgens beiden partijen is de provincie positief. “Uiteindelijk is het wel het bedrijfsleven wat het moet doen.” Beiden waterstoffabrieken in Dronten en Lelystad moeten eind 2024 af zijn.

Bron: Omroep Flevoland