"Flevolanders ook laten profiteren van nieuwe ontwikkelingen, dat is wat wij hopen bij te dragen aan de energietransitie in Flevoland."
In deze reeks praten we met FEA-partners. Vandaag spreken we Anne Schipper van Pure Energie. Op de valreep, want Anne start met een nieuwe functie bij een ander bedrijf. Dat belet haar echter niet om nog even vol enthousiasme haar verhaal te delen.
Als eerste zijn we benieuwd naar jou, kun je wat meer over jezelf vertellen?
Ik ben Anne Schipper, 28 jaar en na mijn studie milieu- & maatschappijwetenschappen de hernieuwbare energie in gerold. Ik ben erg gemotiveerd om de wereld een beetje beter achter te laten dan ik haar aantrof, en zet me elke dag in voor een toekomstbestendige, leefbare aarde.
De complexiteit van de energietransitie, ruimtegebruik en gedragsverandering die allemaal samenkomen in dit thema intrigeert me.
Hoe ben je bij Pure Energie terechtgekomen en wat is jouw functie of rol?
Na mijn rol als adviseur bij Bosch & Van Rijn wilde ik graag zelf doen waarover ik anderen adviseerde. De stap naar een partij als Pure Energie lag daarom voor de hand. De werkwijze en visie passen erg bij mijn eigen visie en ik vind het dan ook leuk om dat als regiocoördinator uit te kunnen dragen.
In die rol overzie ik onze projecten en activiteiten in de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland en probeer ik nieuwe kansen te identificeren en samenwerkingen aan te gaan.
Pure Energie is de groenste energieleverancier van Nederland. Vertel eens waarom jullie deze titel kregen van onder andere de Consumentenbond en Greenpeace?
We verkopen alleen de stroom die we als Pure Energie zelf opwekken. Dat betekent dus dat we alleen honderd procent groene stroom van Nederlandse bodem uit windmolens en zonnepanelen verkopen.
Puur groen dus. En daarom al acht jaar op rij de groenste.
Hoe ziet Pure Energie haar rol in de energietransitie van Flevoland?
We zijn al lang betrokken bij de energietransitie in Flevoland. En het is gaaf om te zien hoe we nu met minder molens, meer stroom weten op te wekken.
Samen met de inwoners zorg dragen voor het landschap, kansen zoeken om te blijven ontwikkelen, zonder het net zwaarder te belasten.
En inwoners van Flevoland ook laten profiteren van nieuwe ontwikkelingen, dat is wat wij echt hopen bij te dragen aan de verdere energietransitie in Flevoland.
Zijn er recente projecten in Flevoland waar je trots op bent?
We hebben in Windpark Zeewolde 27 van onze oude, kleine molens, opgeschaald naar vier grote. Met die vier wekken we nu veel meer stroom op dan met de 27 kleine molens!
Dat is met veel minder impact op de omgeving, toch meer duurzame energie opwekken. En daar kan iedereen dan weer van profiteren.
Zijn er ook andere duurzame doelen in Flevoland waar jullie je mee bezighouden?
Naast dat we bezig zijn met grootschalige wind- en zonprojecten, helpen we ook veel agrariërs met hun bedrijven verduurzamen door zonnepanelen op hun daken te leggen. Ook hebben we aardig wat klanten in deze provincie, zowel zakelijk als particulier, waardoor er dus veel groene huishoudens zijn in Flevoland!
Heb je tips & tricks die je met de andere partners van Fea wilt delen?
Zoek naar koppelkansen. De ruimte in Nederland is beperkt, dus we moeten die ruimte goed benutten. Dat geldt ook voor de ruimte op het net en zeker daar zie ik in Flevoland nog veel kansen (denk bijvoorbeeld aan de koppeling tussen wind en zon en aan opslag).
Je vertrekt nu naar een andere werkgever. Als organisaties of bedrijven met Pure Energie willen samenwerken, waar kunnen ze dan terecht?
Inwoners, bedrijven of coöperaties die met Pure Energie aan de slag willen in Flevoland, kunnen contact opnemen via wind@pure-energie.nl