Winnaar Expeditie Award op tour langs scholen

Publicatiedatum: 12 april 2023

Stefa Schoegje, de winnaar van de Expeditie Award 2022, heeft zijn prijs ter waarde van 2.500 euro gebruikt om een tweedaagse tour met de Plastic Fantastic Truck door Flevoland te maken. Daarbij bezoekt hij een aantal scholen.

De Plastic Fantastic Truck trekt door Flevoland langs middelbare scholen en basisscholen. Doel: jongeren bewust maken van hun plastic gebruik. Zo staat de truck bij scholengemeenschap Porteum in Lelystad en mogen leerlingen zelf iets nieuws maken van oud plastic.

“We hopen dat leerlingen er iets van opsteken”, zegt Stefan van Save Plastics, een bedrijf dat nieuwe producten maakt van oud plastic. “Dat ze leren om met hun handen te werken om zelf iets te maken en tegelijkertijd ook iets leren over plastic recycling. Bijvoorbeeld waarom het belangrijk is om je afval goed te scheiden en dat er tal mogelijkheden zijn om er mooie producten van te maken.”

En de reacties van de leerlingen, die zelf een onderzetter of een sleutelhanger maakten van gerecycled plastic, waren enthousiast.

“Het was wel cool dat ik erachter ben gekomen dat je plastic gewoon opnieuw kan gebruiken om andere dingen van te maken”, vertelt Koen. “Het is simpeler dan ik dacht. Ik vind dat we plastic meer moeten hergebruiken, dat is beter voor de natuur.”

“Het was eigenlijk best makkelijk”, vertelt Manuel. “Het zou mooi zijn als dit vaker wordt gedaan. Ik zie plastic nu minder als afval maar als iets dat je kan gebruiken voor dingen.”

Bekijk een verslag op Omroep Flevoland:

 

Volg de Expeditie via