Voetbalclub SV Marknesse crowdfundt zonnepanelen

Publicatiedatum: 9 maart 2021

Wie?
Vrijwilligers van de vereniging van het sportcomplex van SV Marknesse in Marknesse.

Wat is het initiatief?
Verduurzamen van het sportcomplex SV Marknesse. De vereniging van het sportcomplex heeft zonnepanelen laten plaatsen. Behalve dat de panelen duurzaam zijn, levert het ook een kostenbesparing op. Voor de investering werd hulp gevraagd aan leden, wijkbewoners en bedrijven die de vereniging een warm hart toedragen.

Hoe hebben jullie dat gevraagd?
Met crowdfunding. Het sportcomplex bood obligaties aan. Die vonden gretig aftrek bij buurtbewoners, omwonenden, bedrijven en leden. Grootouders kochten bijvoorbeeld obligaties voor hun kleinkinderen. Deze kinderen ontvangen door de obligaties jaarlijks een vergoeding. Elke obligatie betekent namelijk dat de vereniging de eigenaar twaalf jaar lang terugbetaalt met een rendement van bijna drie procent. Dat is nog eens een groene spaarpot! In een korte tijd haalde het complex 45.000 euro op voor de financiering van de verduurzaming.

Hoe komt het dat crowdfunding zo goed werkte?
Met enthousiaste vrijwilligers en kartrekkers kom je heel ver. Zeker als je een sterke band hebt met je omgeving, zoals SV Marknesse heeft, zullen mensen je verhaal vertrouwen en enthousiast raken. We hebben bijvoorbeeld overal gecommuniceerd dat SV Marknesse de koploper in duurzaamheid wil worden en hoe we de investeerders terugbetalen. Heldere boodschappen helpen. Bij crowdfunding is goed communiceren de basis. Geef antwoord op alle vragen, laat het terugverdienmodel zien, toon ook de tussenstand. Bijvoorbeeld: Deze week zijn van de 100 panelen al 30 verkocht! Dat trekt mensen over de streep. Voorbeeld doet volgen.

Zijn de zonnepanelen geplaatst?
Jazeker. De 178 panelen zijn geplaatst en leveren veel energie. In de kantine laten we regelmatig zien hoeveel dat wel niet is. Op die manier blijft iedereen betrokken.
Er zijn zelfs mensen die het initiatief zo hebben omarmd dat zij hun geld niet eens meer terug willen. Die zeggen: ik vind het een mooie, groene gift.

En, is SV Marknesse nu de koploper in duurzaamheid?
Als je koploper wilt zijn, is er altijd nog meer te doen. Duurzaamheid is bij SV Marknesse dan ook een breed begrip. Duurzaamheid is een gemeenschappelijk doel, je doet het samen. Een schoon terrein, slim benutten van de ruimte (zo is er ook een kinderdagverblijf) en een goed samenspel van energieke en betrokken vrijwilligers. De vereniging is hard op weg naar een complex zonder gas. Het onderzoek hiervoor is in volle gang, in de eerste helft van 2021 willen ze de eerste stappen zetten.

Stel dat een vereniging op dezelfde manier wil verduurzamen, wat zijn dan de te nemen stappen?
Laat je informeren over de technische kant en de kosten. Pols vervolgens de animo onder je eigen leden. Stel een heldere boodschap op. Steek daar veel tijd in. Communiceer met flyers, op de site, tijdens een informatieavond.

Website SV Marknesse: https://www.svmvoetbal.nl​

Volg de Expeditie via