Riet langs een sloot tijdens zonsopkomst of zonsondergang, ergens in de Noordoostpolder.

Urk gaat voor koel-warmtenet

Publicatiedatum: 26 oktober 2022
De provincie Flevoland heeft vanuit de Regio Deal Noordelijk Flevoland 2,5 miljoen euro subsidie toegezegd voor het toekomstige koel-warmtenet op Urk. Voorwaarde is wel dat de gemeente Urk garant staat voor nog eens 2,5 miljoen. De gemeenteraad praat woensdagavond over dit voorstel.

Kosten

Het koel-waternet (KoWaNet) zou in totaal 29 miljoen euro moeten gaan kosten. Het project staat nog wel in de kinderschoenen, erkent het college van b en w: “Wie en in welke vorm het distributienet gaat ontwikkelen is nog niet bekend.” Toch wil het college de kans op de provinciale subsidie nu niet laten schieten, ook al moet Urk dan garant staan voor de overige 2,5 miljoen. De cofinanciering gaat over naar de uitvoerder van het KoWaNet, zodra bekend is wie dat gaat worden. Hoe de resterende 25 miljoen betaald gaat worden is op dit moment nog niet bekend.

Unieke kans

De gemeente Urk wil een grote slag slaan met restwarmte in het dorp: “De grote beschikbaarheid van restwarmte van visverwerkende bedrijven maakt Urk uniek in
Nederland om een warmtenet te creëren.” Een eerder plan om een warmtenet te ontwikkelen vanuit het bestaande industrieterrein bleek (nog) niet mogelijk te zijn.

Kansrijker

De gemeente denkt dat het kansrijker is om een KoWaNet vanuit nieuwe infrastructuur op te zetten. Een koel-warmtenet moet nu de energiebehoefte van het nieuwe bedrijventerrein Port of Urk en de huizen in de nieuwe Zeeheldenwijk met elkaar gaan verbinden. De (visverwerkende) industrie levert dan restwarmte aan de huizen, en het afgekoelde water gaat daarna terug naar de bedrijven. Die kunnen daarmee weer hun koelinstallaties voeden.