Rick van der Weijden is de nieuwe vertegenwoordiger JongRES

Publicatiedatum: 3 oktober 2022

Dit is Rick van der Weijden, 21 jaar, woont in Almere en studeert aan Hogeschool Windesheim. Sinds kort is hij vertegenwoordiger bij JongRES voor de provincie Flevoland. Rick, vertel eens iets meer over jezelf?

Ik doe de studie Technische Bedrijfskunde aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Daar ben ik vaak druk bezig met bedrijfsprocessen analyseren en verbeteren. Ik doe nu ook een interessante opdracht voor Regio Zwolle, over het verduurzamen en het versnellen van de energietransitie op bedrijventerreinen.

Sinds kort ben ik vertegenwoordiger bij JongRES voor de provincie Flevoland, maar daarover later meer. Verder werk ik als tutor om leerlingen van basisschool en middelbare school te begeleiden op schoolinhoudelijk en op persoonlijk vlak.

Hoe ben je bij JongRES Flevoland terechtgekomen?

Ik heb vorig jaar het Honours Program Sustainable Society gedaan (een extra programma naast mijn opleiding). Tijdens een van de lessen van het Honours programma kwam JongRES langs voor een gastles. We speelden toen een spel genaamd ‘We Energy Game’ waarbij het de bedoeling is om je eigen stad of dorp energieneutraal te maken. Ik vond het allemaal erg interessant en wou er graag meer mee gaan doen. Sinds september heb ik de rol als vertegenwoordiger overgenomen van Femke van Wijk, die nu in de gemeenteraad van Zeewolde actief is.

Waarom trok deze functie je zo aan?

Ik vind het tof om mij op een positieve manier in te zetten voor de samenleving en bezig te zijn met duurzaamheid. Verder wou ik graag meer te weten komen over de energietransitie en vooral hoe de uitvoering daarvan wordt georganiseerd in Nederland, ik vind het dan ook ontzettend leuk om allemaal nieuwe mensen te leren kennen.

Verder vind ik het mooi dat JongRES zich inzet om de stem van de toekomst te laten gelden in de Regionale Energiestrategieën (RES). Omdat wij als ‘jongere’ ook in deze toekomst gaan leven en de transitie vooral tijdens onze werkende levens gebeurt, is dit juist extra belangrijk voor ons.

Als jongerenvertegenwoordiger kom je op voor de belangen van de jongeren in Flevoland als het gaat om de transitie naar duurzame energie. Hoe doe jij dat?

Ik vind het belangrijk om in contact te zijn met andere jongeren en vanuit JongRES werken we daarom ook samen met meerdere scholen om andere jongeren aan het denken te zetten, bewust te maken en om erachter te komen hoe zij erover denken. Verder ben ik regelmatig in gesprek met bestuurders in de regio en met andere belanghebbenden en initiatieven.

Wat doet JongRES nog meer?

Naast het creëren van bewustwording en het zorgen voor meer jongerenparticipatie, organiseert JongRES ook leuke events en trainingen waar mensen samenkomen, elkaar kunnen ontmoeten en naar huis gaan met nieuwe kennis en inspiratie.

Werkt JongRES samen met andere jongerenbewegingen? En zo ja, met welke?

JongRES is in 2019 opgericht door twee jongereninitiatieven: Jonge Klimaat Beweging en de Klimaat en Energie Koepel. In juni 2022 zijn we een eigen stichting geworden, maar hebben op nationaal niveau nog steeds nauwe banden met beide organisaties. In Flevoland werken we veel samen met de provincie, gemeenten, energiecoöperaties en onderwijsinstellingen zoals Windesheim en ROC Friese Poort. Daarnaast weet ik van het bestaan van twee jongerenbewegingen in Flevoland: Flevolands Agrarische Jongeren Contact (FAJC) en Jongeren19nu, maar daar heb ik nog geen contact mee gehad.

Wat is jouw droom voor een duurzame toekomst?

Ik zou het ontzettend mooi vinden als we een toekomst kunnen creëren waar we met z’n allen aan kunnen samenwerken en waarin we een balans hebben kunnen vinden in ons gedrag en gebruik. Een duurzame toekomst zie ik zonder uitbuiting van mens en natuur

Wat staat er binnenkort op je agenda?

Binnenkort ga ik naar een volksvertegenwoordigersbijeenkomst van de RES en verder heb ik contact met scholen zoals Windesheim om leuke en leerzame activiteiten te organiseren voor de leerlingen. Ook worden er vanuit jong RES ook trainingen georganiseerd en zal ik binnenkort een lobbytraining volgen.

Waar vinden jongeren info over jongRES?

Meer informatie over JongRES is te vinden op de website of via LinkedIn. Mocht je nog vragen voor mij hebben of lijkt het je leuk om mee te denken mag je mij altijd een bericht sturen naar flevoland@jongresnederland.nl.

Volg de Expeditie via