Plastic afval bestaat niet?

Publicatiedatum: 30 juni 2021

Wie?

Bram Peters van Save Plastics Almere.

Wat is het initiatief?

De groene plastic fabriek is een fabriek in Almere die van de mix plastic afval nieuwe spullen maakt. Het is de eerste plastic afval recyclefabriek van Nederland die op deze manier werkt. We zijn op 29 april 2021 officieel geopend. Samen met de gemeente Almere maakt Save Plastics hier nieuwe producten van moeilijk verwerkbare plastics uit de stedelijke reststromen.

Moeilijk verwerkbaar? Wat betekent dat?

We gooien in Nederland per jaar met z’n allen zo’n 1.650 miljoen kg plastic weg, waarvan 990 miljoen kg wordt verbrand omdat het niet meer recyclebaar wordt geacht. Maar, in onze ogen is plastic geen afval. Wij zien een waardevolle grondstof. Dus redden wij dit plastic uit de verbrandingsoven.

 Waar komt jullie plastic vandaan?

Ons plastic afval is voornamelijk van gemeentelijk afval (PP/PE). En we verwerken plastic uit clean-up acties. Dat zijn acties waarbij we bijvoorbeeld plastic verzamelen langs de kustlijn van Nederland.

Wacht heel even, je verzamelt plastic en maakt dan weer plastic? Hoe duurzaam is dat dan?

Wij maken producten van een mix van laagwaardig plastic afval en van het plastic van clean-up acties. Onze producten gaan langer mee dan het alternatief, ze kunnen tegen water, weer en wind. Ze vallen in de duurzaamheidsklasse 1. We garanderen een levensduur van minimaal 40 jaar! Ook voorkomen we nog meer houtkap. Er wordt minder plastic verbrand omdat wij er iets van maken. En onze producten kunnen ook weer worden gerecycled.

Wat maken jullie?

Het is niet de vraag wat we kunnen maken, maar wat we willen maken. Daarom werken we met iedereen samen die nieuwe ideeën heeft voor oud plastic. Op dit moment maken we veel buitenmeubels en zelfs architecten werken samen en maken woningen van ons plastic.

Ik wil nog veel meer weten en heb misschien wel een heel goed idee.

Neem dan meteen contact met ons op. Klik hier

Voor het werk van Jim van der Wardt klik je hier.

 

Volg de Expeditie via