Partner aan het woord: Peter Brouwer, EPN

Publicatiedatum: 28 september 2021

'Ik heb in mijn leven te weinig stilgestaan bij ons energieverbruik en dat was mijn drijfveer om daar nog een positieve bijdrage aan te leveren.'

In deze reeks praten we met FEA-partners. Vandaag gaan we in gesprek met Peter Brouwer van Energie Pioniers Noordoostpolder (EPN).

Vertel eens iets meer over jezelf, wat is je achtergrond en hoe ben je bij EPN terechtgekomen?

 Wij wonen 34 jaren in de Noordoostpolder, waar we het sociaal uitstekend naar ons zin hebben en waar onze twee kinderen zijn geboren. Ik heb 49 jaren gewerkt als hulpverlener, manager en coach in de zorg en hulpverlening. Ik ben bij EPN gekomen op verzoek van de voorzitter van de Raad van Commissarissen om het bestuur te ondersteunen

Ik heb in mijn leven te weinig stilgestaan bij ons energieverbruik en dat was mijn drijfveer om daar nog een positieve bijdrage aan te leveren.

Wat een goede aanvulling op het werkende leven! Wat is je rol bij EPN?

Sinds begin 2018 ben ik voorzitter. Inmiddels hebben we tot ons genoegen steeds meer bestuursleden met inhoudelijke kennis, zodat ik dit niet meer als een persoonlijk gemis hoef te beschouwen.

EPN zet zich in voor het duurzamer maken van de Noordoostpolder, lezen we op jullie site, hoe staat het ervoor?

Wij zijn vooral kleinschalig ondernemend bezig, maar meer maatschappelijk.

Wat doen we? We houden ons met veel projecten bezig. Zoals twee postcoderoosprojecten waar woningeigenaren en verhuurders samen investeren in een zonnepanelen-installatie op een ander gemeenschappelijk dak.

Een ander project is de in-en verkoop van groene stroom (Polderstroom via EnergieVanOns).

Met het Netwerk Energieneutraal zijn elektrische deelauto’s in de Noordoostpolder gerealiseerd.

Nog een greep uit de projecten: Project isolatie de Zuidert en Project onderwijs en bedrijfsleven; planten van bomen in de Noordoostpolder als compensatie voor grijs gas en participatie bij de ontwikkeling van Flextore, dat is een batterij op waterstof.

En natuurlijk geven we informatie over de energietransitie op allerlei manieren. Er doet zich inmiddels een kans voor om meer te gaan ondernemen, maar het is nog te vroeg om daar meer over te vertellen.

Waar ben je het meest trots op dat het is gelukt?

Op het standpunt van het bestuur, dat wij in de energietransitie ons hard maken voor de kansen voor personen met beperkte middelen.

Waar kijk je naar uit dat het gerealiseerd wordt? 

Deelname aan een grootschaliger project van opwekking groene stroom.

Wat is tegengevallen en zouden jullie nu anders aanpakken? 

De bestaande postcoderozen zijn klein van omvang. Een volgend project moet omvangrijker zijn met een betere businesscase.

Heb je slimme tips voor andere organisaties in Flevoland die zich inzetten voor hetzelfde doel?

We hebben een Flevolands overleg van energiecoöperaties, waar we tips aan elkaar doorgeven.

Sluit je aan bij provinciale en landelijke organisaties en verdiep je erin waar je informatie en kennis vandaan kunt halen, want er is steeds meer ondersteuning in te huren op no cure no pay basis.

Kan iedereen zich bij EPN aanmelden? En zo ja, waar kan dat? 

Dat kan, zie onze website

Je kunt daar ook nog meer lezen over de projecten die ik hiervoor heb benoemd.

 

Volg de Expeditie via