Partner aan het woord: Matthijs Meijer van Horizon Flevoland

Publicatiedatum: 11 maart 2022

'Duurzaam ondernemen wordt steeds meer een randvoorwaarde om nog te kunnen groeien.' 

In deze reeks praten we met FEA-partners. Vandaag is Matthijs Meijer van Horizon Flevoland aan de beurt.

Ik ben een Tukker, getrouwd met een Zeeuwse en we hebben twee rugbyende kinderen, een kat en een hond. Dus ook een woonkamer waar niet veel breekbare spullen (meer) staan.

In het verleden heb ik als productontwikkelaar voor Philips onder andere spaarlampen en platte televisies helpen ontwikkelen.

In India en China zag ik de keerzijde van onze consumptiemaatschappij. Daar zag ik onder welke omstandigheden en tegen welke prijs producten bij ons betaalbaar in de winkel liggen.

Bij de Haagse Hogeschool was ik docent Industrieel Product Ontwerpen (IPO). Ik vond het heerlijk om met jonge mensen te werken. Vaak eigenwijs, vol energie en creativiteit. Nadat we vervolgens een paar jaar in Taiwan en Hong Kong woonden mocht ik helpen bij het opzetten van de hogeschool Windesheim in Almere. Hier heb ik de studierichting IPO opgezet die bewust aandacht geeft aan milieuvriendelijk ontwerpen.

Wat is jouw functie of rol bij Horizon?

Sinds augustus vorig jaar ben ik Business Developer ‘Grijs’. Dat betekent dat ik me focus op de maakindustrie. Hoe kun je voorkomen dat kunststof, metaal en beton op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven terechtkomen?

Maak bijvoorbeeld meer van gerecyclede grondstoffen die lokaal beschikbaar zijn, zorg dat je product makkelijk uit elkaar kan en dat de onderdelen eenvoudig opnieuw zijn toe te passen. Verkoop je product niet, maar enkel de functie ervan. Hierdoor houd je beter zicht op het product en kun je het makkelijker in het systeem houden.

‘Horizon ondersteunt ondernemers en projecten die bijdragen aan een duurzamer en groener Flevoland’ hoe doen jullie dat?

We brengen ondernemers met elkaar in contact en delen kennis. Donderdag 28 april organiseren we bijvoorbeeld De Kunststoftafel op het Floriadeterrein. Hier komt Flevolands kunststofverwerkende industrie bij elkaar en wordt men bijgepraat over veranderende wetgeving op het gebied van afval en over het bestaan van CIRCO-tracks. Dat is een methode waarbij bedrijven samen naar kansen zoeken om waardeverlies (afval) in de hele keten op te sporen, en terug te brengen.

We ondersteunen ondernemers ook met verschillende vouchers, subsidies en risicodragend kapitaal in de vorm van fondsen. De vouchers zijn laagdrempelig en kunnen helpen bij het verbeteren van je bedrijfsvoering of het starten van nieuwe bedrijfsactiviteiten.

Heb je een concept en je kunt aantonen dat het werkt? Dan zou het TMI Proof of Concept Fonds Flevoland (POC Fonds) jou hiermee kunnen helpen. Heb je een technische innovatie en wil je dat opschalen, dan is het Technofonds een optie.

Kun je wel groeien als ondernemer of winst maken als je ook duurzaam onderneemt?

Als je duurzaam onderneemt krijg je steeds meer een concurrentievoordeel. Je bedrijf en je producten worden minder gewaardeerd door de maatschappij wanneer je erg vervuilend bent of slecht voor je medewerkers zorgt. Efficiëntie is ook vaak duurzamer. Minder materiaal en minder energie.

Waarom is juist Flevoland een plek voor innovatie en duurzaam ondernemen?

Ik denk dat je in Flevoland goed kunt ondernemen omdat we jong en toegankelijk zijn. In Flevoland hangt nog steeds de pioniersgeest. En het is belangrijk om bedrijven om je heen te hebben die duurzaam willen ondernemen, want in je eentje lukt dat in principe niet.

Wat spreekt jou persoonlijk aan?

Ecosave is een bedrijf dat voornamelijk handelt in droogtoiletten. Dit zijn toiletten die geen ‘Spa blauw’ gebruiken bij het doortrekken. Horizon is momenteel samen met Joram Wessels en Kjell Roskam (twee engineering studenten van Windesheim) een droogtoilet aan het ontwikkelen voor op zeilboten. Ontlasting mag niet meer op het oppervlaktewater geloosd worden. Hun product is hier een oplossing voor. Het product wordt zoveel mogelijk lokaal gesourced en van gerecycled kunststof gemaakt.

Heb je tips voor ondernemers die stappen willen zetten naar een duurzame of duurzamere koers?

Wanneer je wel het gevoel hebt dat je je bedrijfsvoering moet veranderen maar je weet niet hoe, kun je altijd contact met ons opnemen. We zijn momenteel een voucher aan het ontwikkelen die je kan helpen bij het creëren van een verander- of verbeterplan.

Met wie kunnen ondernemers contact opnemen?

Stuur een mailtje naar matthijs@horizonflevoland.nl

 

Volg de Expeditie via