Riet langs een sloot tijdens zonsopkomst of zonsondergang, ergens in de Noordoostpolder.

Nieuw zonnepark voor NOP

Publicatiedatum: 30 juli 2024

De Noordoostpolder krijgt er nog meer hernieuwbare energie bij in de vorm van een nieuw zonnepark. Het zonnepark Sunspace in Marknesse telt 74.000 zonnepanelen. Die leveren jaarlijks genoeg zonnestroom op voor 17.000 huishoudens. Daarmee gaat het zonnepark een belangrijke bijdrage leveren aan de lokale klimaatdoelstellingen van de gemeente Noordoostpolder, zegt wethouder René van Amersfoort.

Bestaande aansluiting

Zonnepark Sunspace, ontwikkeld door energie- en grondstoffenbedrijf HVC, is sinds 9 juli officieel in gebruik. Het zonnepark ligt op het terrein van het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Het is met ongeveer 250.000 vierkante meter aan zonnepanelen het grootste zonnepark van HVC tot nu toe. Uniek is dat het nieuwe zonnepark gebruikmaakt van de bestaande netaansluiting van de Duits-Nederlandse Windtunnels (DNW), op het terrein van NLR. De netaansluiting wordt gedeeld met meerdere gebruikers. Een nieuwe aansluiting is niet nodig, waardoor er minder beslag wordt gelegd op de beperkte capaciteit bij de netbeheerders.

Inwoners profiteren mee

Naast het opwekken van groene stroom streeft HVC ernaar ook inwoners financieel mee te laten profiteren van de opbrengsten van het park. Het zonnepark doet dat door een jaarlijkse bijdrage te leveren aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente Noordoostpolder. Als het zonnepark winst maakt, gaat een bijdrage naar de Stichting Energieneutraal Noordelijk Flevoland (SENF). Hiermee gaat de stichting lokale projecten voor inwoners in de polder opzetten. Omwonenden zelf kunnen investeren in het zonnepark via obligaties met een vaste rente.