'Het treft ons, maar onze kinderen en kleinkinderen nog veel harder.'
Provincie Flevoland heeft een zestal klimaatburgemeesters. Vandaag stellen we Jaap Knip aan je voor. Sinds enige tijd Klimaatburgemeester van Lelystad.
Wat is uw achtergrond?
Ik bracht het grootste deel van mijn werkzame leven door in gemeentelijke organisaties. Eerst bij het Ingenieursbureau van Amsterdam, later in Velsen en daarna in Beverwijk. Mijn hele loopbaan ben ik bezig geweest met het milieu, en nu met het klimaat.
Hoe doet u dat?
Ik probeer zo groen mogelijk te leven: vegetarisch eten, zo min mogelijk gebruikmaken van vervuilend vervoer (dus niet vliegen) en door activiteiten te doen die hopelijk bijdragen aan een betere wereld.
U heeft veel in Lelystad gedaan, vertel eens iets meer?
Ik heb, met medewerking van Mensenmakendebuurt en bewoners, vogelhotels in mijn wijk geplaatst, ben bezig een Voedselbosje te realiseren en ruim zwerfvuil op.
Ook probeer ik een windmolen van afvalmaterialen te laten bouwen door leerlingen van het Technasium in de Campus. Verder ben ik actief voor de Wereldwinkel en Bultparkvrijwilliger. Duurzaamheid zit wel een beetje in mijn DNA.
Wat doet een klimaatburgemeester?
Ik laat groene initiatieven in de stad zien. Ik maak daarvan filmpjes en zet die op YouTube en Instagram.
Zo belichtte ik de ontwikkelingen van Wageningen University & Research (WUR) met betrekking tot onderzoek naar de minder milieubelastende landbouw van de toekomst. Daarbij wordt ook de energievoorziening betrokken: windmolens en materieel dat waterstof benut. Ook landbouwareaal waarboven zonnepanelen worden geplaatst.
Maar ik filmde ook initiatieven van bijvoorbeeld de biologische wijngaard El Placer en over de werkzaamheden van de Wereldwinkel en Bultpark.
Wat wilt u nog meer doen?
Op mijn programma staan nog twee projecten met scholen (in een pril stadium) en filmpjes over de grootste batterij van Nederland en het bedrijf Solarvation.
Als alles mogelijk zou zijn, wat is dan een grote wens?
Ik heb ook ambities waar ik maar weinig invloed op heb. Bijvoorbeeld het overdekken van de parkeerterreinen met zonnepanelen bij onder andere Bataviastad (dat zou een fantastisch visitekaartje zijn voor Lelystad).
En het vliegveld afblazen en ombouwen tot meest duurzame wijk van Nederland, met energiecorporaties en hyperloopachtige verbindingen naar het centrum van de stad.
Wat is uw drijfveer?
Waar ik dat kan zal ik aandacht vragen voor de grootste uitdaging waarvoor wij mensen ons gesteld zien: de klimaatcrisis met onvoorstelbare gevolgen die helaas steeds zichtbaarder worden. Dat treft ons, maar onze kinderen en kleinkinderen nog veel harder.
Dat betekent opereren in de hoogste versnelling, code rood!