'Het milieu is een collectieve zaak en iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid hierin.'
Provincie Flevoland heeft zes klimaatburgemeesters. Vandaag stellen we Emily-Lara Kabos aan je voor. Sinds enige tijd een van de Klimaatburgemeesters van Almere. Een heel creatieve burgemeester, want ze is videokunstenaar en probeert daarmee aandacht te vragen voor het milieu.
Kun je iets meer over jezelf vertellen?
Ik werk bij stichting Weerwoud, op het mooie Utopia-eiland. Daar is een tuinderij gecombineerd met bomen (agroforestry) voor groente, fruit, noten, kruiden en thee.
We hebben ook een voedselbos, tiny forest en schooltuinen. Verder is er ook ruimte voor kunst.
Daar werken maakt mij heel gelukkig. Het voelt als schatzoeken. Ik voel me een schatzoeker.
Wat is je achtergrond?
Ik ben afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie en in de richting videokunst.
In mijn werken speelt de natuur een belangrijke rol. Zo ook in mijn nieuwste film.
In mijn vrije tijd mediteer ik graag (Vipassana, Thich Nathan en Lao-Tse) en ben ik in de natuur te vinden. Daarnaast schrijf ik graag gedichten. Wie de natuur leert kennen, leert zichzelf kennen. Verder eet ik geen vlees en eet ik 75 procent vegan.
Ook ga ik graag naar vieringen van de Hare Krishna, waar we in grote optochten door steden trekken, vrolijk zingend en dansend.
Waarom ben jij klimaatburgemeester?
Omdat het milieu een collectieve zaak is en iedereen zijn verantwoordelijkheid hierin heeft.
Geluk is geen individuele zaak. En ik vind dat een mens een ster is die wordt gedragen door het universum.
Wat doet een klimaatburgemeester?
Een Klimaatburgmeester levert op zijn of haar unieke manier een bijdrage om aandacht te vragen voor het klimaat in zijn eigen regio. Dat mag groot, maar mag ook klein. We proberen mensen te inspireren.
Welke (duurzame) initiatieven inspireren je?
De Kunstkas van Tobias en Trudy Rothe. Tobias Rothe heeft ook De Gerrit Rietveld Academie gedaan. Zij hebben een kas in Aalsmeer, een monumentale kas met planten en kunstexposities in de kas.
Singer Laren. Dit museum heeft prachtige schilderijenexposities waar je de schoonheid van de natuur ziet.
Verder de schilderijen van Casper David Friederich. Hij raakt een mooie emotie. Hij schilderde de weidse natuur van zijn tijd, waarvan je je kan afvragen of die nu nog zo bestaat.
Een ander pareltje is van Kandinsky, getiteld Rijdend echtpaar, waar de mensen een zijn met natuur en stad.
Wat staat er nog op je programma?
In het Dutch Digital Art Museum-DDAMA in Almere is nu een videowerk van mij te zien. De expo heet The algorithmic beauty of plants.
Mijn Lichtgedicht zal binnenkort te zien zijn op de Floriade.
Ook wil ik verschillende boerderijen en tuinderijen bezoeken in Nederland en ik zou het leuk vinden om in het buitenland op een tuinderij werken.
Meer zien van het werk van Emily-Lara en haar activiteiten als Klimaatburgemeester? Ga naar haar eigen site. Of volg haar op Instagram.