Bram over het verduurzamen van zijn rozenkwekerij

Publicatiedatum: 9 maart 2021

Wie?
Bram Bernhard uit Luttelgeest is eigenaar van Kwekerij Bernhard.

Wat is het initiatief?
Een eigen aardwarmte-installatie die zijn kwekerij en enkele bedrijven in de buurt van warmte voorziet. Dit initiatief heeft hij samen met paprikateler Tas Paprika opgezet.

Wat is een aardwarmte-installatie?
Aardwarmte wordt ook wel geothermie genoemd. De aarde verwarmt water in de diepe ondergrond, wel zo’n 2000 meter diep. Een aardwarmte-installatie pompt dit verwarmde water op. Vervolgens wordt de warmte uit het opgepompte water benut. Het afgekoelde water stroomt weer terug in de aarde en zal weer opnieuw worden opgewarmd.
Met de warmte kunnen meerdere kwekerijen verwarmd worden.

Dat klinkt als een enorm project. Hoe is dit idee ontstaan?
Na een periode van expansie vonden we het tijd voor een andere dynamiek, meer in de lijn van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dus namen we ons energiegebruik onder de loep. We wilden verantwoorde keuzes maken, ook door de discussies in Groningen en over de uitstoot van CO2. Hoe deden we dat? Door ons vizier op geothermie te zetten. We zijn in 2016 gestart met de planning en voorbereiding. Er kwamen veel hobbels op ons pad, maar het is ons gelukt om het dit jaar te realiseren. Vanaf volgend jaar besparen we 15 – 20 miljoen kuub aardgas.

Hoe komt deze energie bij de kwekerijen?
We doen dit project in samenwerking met collega’s uit de buurt. In totaal worden zeven ondernemingen met een totaal van circa 100 hectare glas aangesloten op het warmtenetwerk. Er loopt nu zo’n 10 km aan geïsoleerde leidingen door de polder van Luttelgeest tot Marknesse. De kwekerijen worden aangesloten op dit warmtenetwerk.

Jullie verwachten halverwege 2021 operabel te zijn. Wat is nog nodig om dit te realiseren?
We zijn nu druk bezig met de inrichting van het pomphuis. Hierin komen alle installaties, het filtersysteem en de warmtewisselaars. Alle installaties in het pomphuis worden aangesloten op het leidingwerk en de putten, waarna er opgestart kan worden. We hopen vanaf 1 augustus 2021 in bedrijf te zijn en dus warmte te leveren.

Als ik dit ook wil als bedrijf, welke stappen moet ik dan nemen? Waar moet ik rekening mee houden?
Allereerst een grote tip: Stel absoluut een ervaren en deskundige projectleider aan. Ga niet zelf het wiel uitvinden. Houd daarnaast rekening met de aanvraagtijd van vergunningen, met de levertijden, de beschikbaarheid van de benodigde materialen en de boortoren. Vergeet zeker ook niet de omwonenden te betrekken en beantwoord hun vragen.

In grote lijnen kan ik de volgende stappen aanraden:

1. Voorstudie – zoals bepalen van de vraag naar warmte en verkennen van de geschiktheid van de ondergrond voor het winnen van aardwarmte.
2. Exploratie (opsporing) – zoals het verkrijgen van de benodigde vergunningen en betrekken van relevante partijen.
3. Ontwikkeling – bijvoorbeeld een boorplan
4. Realisatie – alles van het ontwerpen van de installatie tot aan het uitvoeren van de boringen.
5. Productie – zoals beheer en onderhoud
6. Opruimen

Website kwekerij Bernhard: https://www.bernhard.nl

Volg de Expeditie via