De Flevour Box: een inspiratiebox vol lokale producten

Publicatiedatum: 30 juni 2021

Wie?

Bauke van der Veen, eigenaar van Vleesch & Co en bestuurslid van de Vereniging Flevofood.

Wat is het initiatief?

De Flevour Box. Een maandelijkse inspiratiebox vol producten uit het Flevolandse voedsellandschap. Bij alle smakelijke en seizoensgebonden producten krijg je ook recepten zodat je niet eens zelf hoeft te bedenken wat je van de producten maakt. En die recepten zorgen er ook nog eens voor dat je niets verspilt.

Hoe kom je bij dit initiatief terecht?

Ik kook altijd graag met lokaal voedsel. Ik werkte 22 jaar bij Ikea als keukenspecialist en maakte daar over heel de wereld kennis met lokale gerechten.

Dat inspireerde me om in 2016 Vleesch & Co te beginnen, een bedrijf dat natuurvlees verkoopt, afkomstig van dieren – voornamelijk Black Angus-runderen – die in Nederlandse natuurgebieden grazen. Door mijn betrokkenheid bij lokaal voedsel, ben ik één van de oprichters van Flevofood, een netwerk van telers, verwerkers, supermarkten, cateringbedrijven en horecaondernemers die zich samen inzetten om de korte keten op de kaart te zetten en zo de lokale Flevolandse voedselafzet te stimuleren.

Is lokaal dan zoveel beter?

Ja, lokaal is echt goed voor ons klimaat. In Flevoland hebben we bovendien uitstekende landbouwgrond en ontzettende veel verschillende gewassen. Van aardappelen tot vlierbessen. Van quinoa tot gele biet. Als je lokaal eten koopt, bespaar je al heel wat onnodige kilometers en dus ook CO2-uitstoot.

Ik wil ook zo’n box, hoe gaat dat?

Elke eerste vrijdag van de maand komt een nieuwe box uit. Je kunt een exemplaar online bestellen via lokaalvoedselflevoland en wil je het nog makkelijker, dan kies je voor een abonnement. Je kunt de box vervolgens ophalen bij onze afhaalpunten of je laat het thuis bezorgen.

Ik wil ook meedoen aan dit initiatief. Ik heb zelf superlekkere lokale producten. Kan dat?

Als je professioneel boer, teler of producent bent kan je lid worden van Vereniging Flevofood, en kan je je producten aanmelden bij ons.

Waar vind ik meer informatie?

Kijk op onze site.

 

Volg de Expeditie via