De duurzaamste supermarkt vind je in Oosterwold!

Publicatiedatum: 30 juni 2021

Wie?

Lidl Zero Almere Oosterwold

Wat is het initiatief?

In Almere Oosterwold heeft Lidl Nederland de duurzaamste supermarkt van Nederland gebouwd: Lidl Zero Almere Oosterwold. Dit is de eerste CO2- en energieneutrale supermarkt van Nederland. Het gebouw is gemaakt met duurzaam verbouwd hout. Zwart van kleur omdat het is bewerkt volgens een oude Japanse techniek waardoor het hout veel langer meegaat en het daarmee nóg duurzamer én onderhoudsvrij is. Een grappig detail…de oude Lidl-poloshirts van supermarktmedewerkers zijn nu isolatiemateriaal. Recyclen binnen de eigen keten! Op het dak en op parkeervakken liggen wel meer dan 1560 zonnepanelen, het filiaal is aardgasvrij, de restwarmte wordt hergebruikt en de ledverlichting is duurzaam.  Energielabel A++++

Wat gebeurt er rondom het gebouw?

Om de supermarkt heen ligt een groot park van ruim 14.000 m2. Tijdens de bouw is namelijk nog wel enige CO2 uitgestoten, dit wordt in het park gecompenseerd. Hoe? We hebben samen met Stadsboerderij Almere allerlei gewassen geplant die CO2 opnemen. Vooral olifantsgras, dit gewas neemt namelijk tot wel 4x meer CO2 op dan bomen!

Kan ik bij jullie mijn auto of fiets opladen?

Jazeker! Dat kan zelfs gratis. Als je een duurzaam concept neerzet als deze supermarkt dan wil je dat mensen natuurlijk ook groen naar ons toekomen. Dit principe voeren we ook door naar de bevoorrading van het filiaal. Dit wordt gedaan met een elektrische vrachtwagen die ook elektrisch koelt. De vrachtwagen wordt met groene stroom opgeladen en is helemaal stil, wel zo fijn voor de buurt.

Komen er meer van deze supermarkten in Nederland?

Dat is het plan, we zien dit project net als de eerste Lidl Zero in Woerden (2019) als een leerproject. Onderdelen van dit project zullen we na evaluatie gaan toepassen bij andere winkels. In Oosterwold zijn we nog een stapje verder gegaan dan in Woerden door de supermarkt niet alleen energie- maar ook CO2-neutraal te maken. En wist je bijvoorbeeld dat het gebouw demonteerbaar is?  Het kan uit elkaar worden gehaald en elders weer opgebouwd. Maar geen zorgen, dat zijn we nu natuurlijk nog lang niet van plan.

Stel dat ik meer wil weten over jullie concept? Waar kan ik dat dan vinden?

Ga dan naar onze website.

 

 

Volg de Expeditie via