Riet langs een sloot tijdens zonsopkomst of zonsondergang, ergens in de Noordoostpolder.

Biddinghuizen gaat duurzaam

Publicatiedatum: 23 juli 2020

Duurzaamheidsplan Biddinghuizen is een initiatief van een aantal ondernemende inwoners die zich willen inzetten voor het verduurzamen van hun dorp. Ze willen ervoor zorgen dat iedereen in Biddinghuizen, ongeacht de hoogte van het inkomen, kan verduurzamen. Energie Expertisecentrum Flevoland (onderdeel van DE-on) is gevraagd om kennis en ondersteuning te bieden bij de oprichting van de energiecoöperatie én de plannen voor een eventueel zonnepark.

Geschikte projecten gezocht

Het initiatief is -naast de ideeën voor het zonnepark- op zoek naar geschikte projecten waarvan iedereen kan profiteren. Karen Friele, Adviseur Projectontwikkeling bij DE-on: “Vanuit het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) helpen wij met het professionaliseren van de samenwerking en helpen we de initiatiefnemers op weg met het opstellen van een businessplan.”

Energiecoöperatie

In de eerste fase van het businessplan wordt inzicht gegeven in wat er komt kijken bij het oprichten van een energiecoöperatie. Op deze manier kan Duurzaamheidsplan Biddinghuizen met een geschikte rechtsvorm verder in de plannen om het dorp te verduurzamen. Vragen die in deze fase door EEF onder andere beantwoord worden, zijn:

  • Wat houdt een energiecoöperatie in?
  • Hoe kan een energiecoöperatie worden opgericht?
  • Wat is belangrijk bij het aanstellen van een bestuur voor de coöperatie?
  • Wie is aansprakelijk bij een energiecoöperatie?
  • Hoe zouden mensen kunnen participeren in projecten?

Mogelijkheden zonnepark

De gemeente Dronten heeft contact gezocht met Duurzaamheidsplan Biddinghuizen om tot een plan voor de ontwikkeling van een zonnepark te komen. Omdat de ervaring hierin binnen Duurzaamheidsplan Biddinghuizen beperkt is, heeft EEF aangeboden te ondersteunen bij de ontwikkeling van dit zonnepark. Er wordt gestart met het opstellen van een businessplan.

Verduurzamingsvoucher

De werkzaamheden van Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) worden aangeboden door middel van een verduurzamingsvoucher. In de ontwikkelfase van duurzame projecten moeten vaak investeringen gedaan worden om het project verder te brengen. Dit kost geld en tijd, zonder dat zeker is dat het project daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Met de verduurzamingsvoucher kan EEF een deel van dit risico wegnemen. De voucher kan specifiek voor de aanloopfase van een project worden aangevraagd en hoeft alleen te worden terugbetaald indien het project ook daadwerkelijk doorgang vindt en de kosten van de aanloopfase kunnen worden terugverdient in het project.