“Wij maken verduurzamen makkelijk”
“Onze ambitie is dat alle zorginstellingen met eigen vastgoed in Flevoland weten wat er nodig is om te verduurzamen en dat we de weg vrij maken om het ook daadwerkelijk te doen. Wij maken verduurzamen makkelijk”. Dat zegt Sylvain van Ligtenberg, coach Duurzame Zorggebouwen Flevoland. Sylvain is ingeschakeld door de Provincie Flevoland voor het project Duurzame Zorggebouwen Flevoland. Sylvain heeft jarenlange ervaring met het verduurzamen van (zorg)vastgoed. Vanuit zijn adviesbedrijf, Enodes, heeft hij veel opdrachten gedaan voor scholen, gezondheidszorg en gemeenten. Sylvain ondersteunt o.a. overheidsinstellingen, ondernemers en maatschappelijke organisaties met het maken van beleid op het gebied van duurzaamheid. Wij gingen in gesprek met Sylvain over de kansen van het project.
Wat is het project Duurzame Zorggebouwen Flevoland? Waarvoor kunnen zorginstellingen bij jou terecht?
We bieden met het project álles wat nodig is om de zorginstelling te verduurzamen behalve de financiering van de maatregelen zelf. Ik help hen met advies en ondersteuning bij alle stappen. Denk bijvoorbeeld aan een duurzaamheidonderzoek, monitoring van het energieverbruik en het opstellen van een businesscase. Zorginstellingen kunnen met al hun vragen bij mij terecht. Zoals; Welke maatregel kan ik het beste doorvoeren? Hoe financier ik die? Hoe besteed ik het aan en waar haal ik een aannemer vandaan?.
We helpen met prioriteren en denken mee wat het beste past bij de zorginstelling. En wat het oplevert. We rekenen precies uit wat het kost om te verduurzamen, wat de besparing is op de energiekosten en wat de terugverdientijd van de investering is. Wij maken verduurzamen makkelijk en leveren concrete rapportages op in begrijpelijke taal. Ook iemand die niet technisch is moet het snappen. Het houdt overigens niet op bij het advies, we helpen ook met het aanvragen van de mogelijke subsidie voor de maatregelen.
Wie kunnen gebruik maken van het project en waarom?
Zorgaanbieders in de langdurige zorg en eerstelijnszorg met maximaal 10 gebouwen in eigendom kunnen gebruik maken van het aanbod. Het is een fantastisch aanbod en een unieke kans om met onafhankelijke begeleiding van deskundigen een duurzaamheidsplan uit te voeren. Er liggen veel kansen voor zorginstellingen om te verduurzamen. Het ontbreekt hen alleen vaak aan tijd en/of kennis en daar biedt dit project uitkomst. Wij bieden knowhow, ontzorgen en helpen zorgorganisaties verder.
Zijn er al zorginstellingen die meedoen en resultaten? Waar ligt de kracht?
Inmiddels nemen 40 zorginstellingen deel aan het project. Voor een aantal monitoren we het energieverbruik en doen we een duurzaamheidsonderzoek. We komen veel eenvoudige zaken tegen die makkelijk op te lossen zijn. Bijvoorbeeld een piek van het energieverbruik in de nacht of het weekend en komen we tot de conclusie dat de verwarming ook in de nacht of in het weekend aangaat. Terwijl er niemand is. Zonde van het energieverbruik en de energiekosten. Met een juiste tijdschakeling is dit eenvoudig op te lossen. Ik merk dat zorgorganisaties het prettig vinden om te sparren en het gesprek aan te gaan over het onderwerp, dat wordt het meest gewaardeerd.
“Ik beschouw het als de ultieme uitdaging dat ons duurzaamheidsadvies ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Gebeurt dat niet, dan onderzoeken we waarom. Wat is de reden, de blokkade? Als we dat weten, zoeken we samen naar oplossingen. We stoppen niet bij het geven van het advies, we stoppen niet voordat de duurzaamheidsmaatregelen uitgevoerd worden. We voeren deze niet zelf uit maar helpen wel met het vinden van een geschikte partij. Alleen op deze manier bieden we onafhankelijk advies”.
Wat is een duurzaam zorggebouw? Waarom zouden zorginstellingen mee moeten doen?
Een duurzaam zorggebouw begint wat mij betreft altijd bij een gezond binnenklimaat, dat is de eerste stap. Daarnaast heeft het gebouw een minimaal energieverbruik en is, zover mogelijk, aardgasvrij. Een voorbeeld: ventileren is ontzettend van belang voor een gezond binnenklimaat maar kost warmte en dus energie. Ventileren kun je sturen op het CO2-gehalte in de lucht. Als de wachtkamer van een huisarts leeg is hoef je minder te ventileren en scheelt dat veel energie. Dus een lagere energierekening én een gezond binnenklimaat.
Op dit moment hebben we te maken met ongelooflijk hoge energieprijzen, het is nu meer dan ooit hét moment om de eerste stap te zetten. Goed voor het klimaat en je portemonnee.
Waarom biedt de provincie dit aan?
We zijn al een provincie met, relatief gezien, de hoogste opbrengst van duurzame energie vanwege de windmolens. Daar hoort ook energiezuinig vastgoed bij. Daar helpen we de zorginstellingen graag bij en werken we samen aan de groei van duurzame energie in Flevoland.
Ondersteuning en advies nodig?
Wilt u meer weten over het project Duurzame Zorggebouwen Flevoland of ook deelnemen?
Neem dan contact op met Sylvain van Ligtenberg, coach duurzame schoolgebouwen via ontzorgingvastgoed@flevoland.nl of bel: 0320 – 265 590.
Kijk voor meer informatie op: Duurzame Zorggebouwen Flevoland – Provincie Flevoland