Riet langs een sloot tijdens zonsopkomst of zonsondergang, ergens in de Noordoostpolder.

Zoektocht naar warmte

Publicatiedatum: 31 januari 2023

Energiebedrijven Vattenfall, HVC en Eavor Europe mogen onderzoek doen naar het opwekken van aardwarmte in Almere. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft ze een zogenoemde ‘opsporingsvergunning’ gegeven. De drie bedrijven willen onderzoeken of ze warm water uit de grond kunnen gebruiken voor het Almeerse stadswarmtenet.

Regie door gemeente

Vattenfall en HVC hebben toestemming gekregen om in het overgrote deel van Almere op zoek te mogen gaan naar de mogelijkheden voor aardwarmte. De energiebedrijven willen weten of ze warm water kunnen oppompen op een diepte van 4000 meter of meer. Ook moet duidelijk worden wat dat betekent voor de ondergrond. De vergunning is samen met de gemeente Almere aangevraagd. Die laat weten een regierol in het project te hebben, zoals het verlenen van een boorvergunning.

Almere Buiten

Eavor Europe uit Amsterdam mag in Almere Buiten op zoek gaan naar de mogelijkheden voor aardwarmte. Het bedrijf wil onderzoeken of er warm water te winnen is op een diepte van minimaal 3500 meter. De energie mag gewonnen worden in het noordelijke deel van de stadskern en in een klein gebied ten oosten van de A6. Boren in natuurgebieden, zoals in de Oostvaardersplassen, is voor zowel Eavor als Vattenfall en HVC niet toegestaan. Ook mag er niet naar aardwarmte worden geboord in gebieden die worden gebruikt voor grondwater.

Meer duidelijkheid

Testen met trillingen gaven tot nu toe geen duidelijkheid over het opwekken van aardwarmte in Almere, werd in november duidelijk. De opsporingsvergunning is bedoeld voor extra onderzoek. Als Eavor, Vattenfall en HVC aardwarmte willen gaan winnen, dan moeten ze een uitgebreide omgevingsvergunning aanvragen, laat de provincie weten.