Riet langs een sloot tijdens zonsopkomst of zonsondergang, ergens in de Noordoostpolder.

Windplan Blauw officieel geopend

Publicatiedatum: 30 augustus 2024

Drie jaar na de start van de eerste bouwwerkzaamheden is Windplanblauw geopend. De meerderheid van het windpark is in lokaal eigendom, waardoor het windpark stevig verankerd is in de regio en bijdraagt aan gebiedsversterking in Noordwest Flevoland.

Minder turbines, acht keer zoveel stroom

Windplanblauw is een repoweringproject, waarbij 74 turbines in de noordwesthoek van Flevoland zijn vervangen door 61 nieuwe en krachtigere exemplaren. Daarvan staan 24 in het IJsselmeer. Ze vervangen de turbines van Vattenfall’s windpark Irene Vorrink, dat jarenlang pal langs de dijk stond, en de turbines van lokale ondernemers. De hoeveelheid elektriciteit die het park nu produceert, komt overeen met het verbruik van 1 miljoen Nederlanders. Dat is acht keer zoveel als in de oude situatie.

Meer dan helft windpark lokaal eigendom

Windplanblauw is een gezamenlijk project van Vattenfall en SwifterwinT, waarin zich 170 ondernemers, bewoners en turbine-eigenaren uit de regio Swifterbant hebben verzameld. SwifterwinT is eigenaar van 47 turbines in het park. Daarmee is Windplanblauw het windpark dat de meeste groene stroom in lokaal eigendom produceert in Nederland. De 14 turbines van Vattenfall staan allemaal in het IJsselmeer. De combinatie van nearshore en onshore in 1 project is voor de Nederlandse situatie uniek.

Goede buur, regio versterken

Vanaf het begin, de eerste plannen voor het windpark dateren uit 2009, heeft Windplanblauw de ambitie om met het windpark een goede buur van het dorp Swifterbant te zijn. Dankzij de mogelijkheid om financieel deel te nemen aan het project konden inwoners van de regio meeprofiteren van de komst van het windpark.

Bovendien wil Windplanblauw een bijdrage leveren aan het verbeteren van de vitaliteit van het dorp en zijn directe omgeving. Daarom werd een gebiedsfonds opgericht, dat de komende 20 jaar zo’n 1,5 miljoen euro investeert in de versterking van het dorp.