Riet langs een sloot tijdens zonsopkomst of zonsondergang, ergens in de Noordoostpolder.

Werkbezoek Alfen

Publicatiedatum: 28 februari 2024

Alfen - Leverancier voor de energietransitie, van laadpalen tot slimme energiesystemen

FEA voorzitter Harold ging vandaag op werkbezoek bij Alfen. Alfen is al 40 jaar gevestigd in Gemeente Almere en een belangrijke regionale en internationale speler op de
energiemarkt. Sinds de oprichting in 1983 is het bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke speler in Europa. De techniek van Alfen speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Het bedrijf is begonnen als experts in de levering van transformatorstations en breidde uit met de ontwikkeling van EV-laadstations en energieopslagsystemen.

Er werken zo’n 1200 mensen bij Alfen, waarvan zo’n 200 werkzaam zijn voor Research & Development (hbo/wo-niveau). Deze hooggeschoolden komen van buiten de regio. Momenteel wordt er 20-30 man per maand aangenomen. Het bedrijf heeft een eigen opleidingscentrum, genaamd Alfen Academy. Hier worden zo’n 60 leerlingen op mbo niveau 1-4 opgeleid om in de elektrotechniek te werken.

Alfen is gevestigd op bedrijventerrein de Vaart. Op de Vaart loopt een initiatief van bedrijven om een energy hub te vormen. Alfen is hier een belangrijke speler in. Naast dat collectief van bedrijven is Alfen ook voor zichzelf aan het zoeken naar oplossingen voor hun eigen netcongestieproblemen. De provincie en gemeente willen daar in meedenken en meewerken richting o.a. netbeheerder Liander maar ook richting het miniserie van EZK.

Samen met CEO Marco Roeleveld en change manager Hans Siebring gingen hij en zijn collega Chris Jansen in gesprek over het op te zetten Elektrificatiecentrum als onderdeel van de Regio Deal Nieuw Land en de energietransitie. In het Elektrificatiecentrum kunnen mensen worden opgeleid in de techniek en kunnen onderwijs en (beroeps)vraagstukken uit de praktijk met elkaar worden afgestemd. Dit past bij de ambitie van Almere en Flevoland voor de regio.

Harold Hofstra en Chris Jansen met Hans Siebring bij bedrijfspanden Alfen in Almere