Riet langs een sloot tijdens zonsopkomst of zonsondergang, ergens in de Noordoostpolder.

Verlichting windmolens WPG uit als test

Publicatiedatum: 23 juli 2024

In juli is de praktijktest gestart van het zogenoemde ADLS op de windturbines van Windplan Groen. ADLS staat voor Aircraft Detection Lighting System. Dit systeem maakt het mogelijk dat de rode lampen op de turbines zoveel mogelijk uit staan; een sterk gekoesterde wens van veel mensen inde omgeving van de windparken van Windplan Groen.

Rode lampen uit

Dankzij ADLS hoeven de rode lampen op de windturbines straks in de avond en de nacht niet meer continu te branden. Alleen bij naderend laagvliegend vliegverkeer, zoals kleine vliegtuigen en helikopters, wordt de rode verlichting dan nog ingeschakeld. Overdag blijven de witte lampen wel gewoon ingeschakeld.

Testen

Inmiddels is de apparatuur van het ADLS geïnstalleerd. De volgende stap is dat het systeem nu in de praktijk wordt getest. Dit duurt naar verwachting enkele weken. In de aankomende weken kunt u dus onregelmatigheden waarnemen in de verlichting van de turbines. Doel is om het systeem zo snel mogelijk volledig in gebruik te nemen, zodat de nachtverlichting definitief uit kan.