Riet langs een sloot tijdens zonsopkomst of zonsondergang, ergens in de Noordoostpolder.

Flevolandse huurhuizen al behoorlijk duurzaam

Publicatiedatum: 1 juni 2023

Ruim driekwart van de sociale huurwoningen in Flevoland heeft energielabel A of B. Woningcorporaties in onze provincie hebben hun huizenbestand daarmee beter op orde dan collega’s in de rest van het land. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS en de regionale omroepen, op basis van de meest recente cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bovengemiddeld

Binnen Flevoland scoort Lelystad relatief slecht. Het aantal huurhuizen met label A of B ligt in die gemeente iets onder de zestig procent. Maar dit is nog altijd ruim boven het landelijk gemiddelde. In heel Nederland heeft maar de helft van de sociale huurwoningen een goed energielabel. Zo’n elf procent van de huurwoningen in Nederland heeft energielabel E, F of G oftewel slecht. In Flevoland heeft maar één procent van de huurwoningen een slecht energielabel. Dat Flevoland zo goed scoort, komt uiteraard deels doordat de huizen in onze provincie relatief jong zijn. Maar de verschillende corporaties werken ook hard aan het verduurzamen van hun bestand.

Voorbeeld

Een recent voorbeeld is de aanpak van vier huurflats langs de Urkerweg in Emmeloord. De 140 appartementen uit 1970 werden de afgelopen jaren volledig gerenoveerd. De woningen gingen van het gas af en worden nu verwarmd via een bodemwarmtepomp. Er kwamen nieuwe radiatoren in de flats, elektrische kookplaten, nieuwe kozijnen en de mechanische ventilatie werd vervangen door een warmteterugwin-installatie. Op de daken zijn 176 zonnepanelen geplaatst. Door al deze maatregelen gingen de flats in één keer van energielabel D of E naar label A. Goedkoop zijn dergelijke verduurzamingsmaatregelen niet. Woningcorporatie Mercatus stak maar liefst 20 miljoen euro in de flats, oftewel 140.000 euro per appartement.