Riet langs een sloot tijdens zonsopkomst of zonsondergang, ergens in de Noordoostpolder.

FEA Kenniscafés afleveringen

Kenniscafé over jongerenparticipatie en natuurvriendelijk isoleren

Het eerste kenniscafé van dit jaar van de Flevolandse Energieagenda. Met twee mooie onderwerpen: het participatieonderzoek energietransitie onder Flevolandse jongeren en natuurvriendelijk isoleren.

Presentator Tineke Stuifzand en FEA-voorzitter Harold Hofstra in gesprek met coördinator RES Tys de Ruijter, onderzoekster Shannon Spruit van Populytics en jongerenvertegenwoordiger JongRegio Flevoland Sebastian Alvarez Mercado over de resultaten van het onderzoek onder Flevolandse jongeren.
En vervolgens met het Nicolai Bolt van expertteam Natuur – Provincie Flevoland, Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland en Mark Brinkbaumer van Gemeente Lelystad over natuurvriendelijk isoleren en het SoortenManagementPlan dat gemeenten en partijen als woningcoöperaties helpen bij het natuurvriendelijk verduurzamen van woningen en nieuwbouw.

De afzonderlijke delen zijn ook los te bekijken:

Jongeren en participatie

Natuurvriendelijk isoleren

Voor meer informatie over het klimaatfestival Power Up georganiseerd door JongRegio en Jonge Klimaatbeweging op 1 juni in Amsterdam kijk op Instagram of bezoek de website

Kenniscafé over samenwerken aan de energietransitie (deel 2) met de Netwerk Energieneutraal en Gelijk-Stroom

Vrijdag 16 januari 2024

Tijdens dit FEA kenniscafé dragen we kennis over lokale en regionale samenwerking aan de energietransitie. Het Netwerk Energieneutraal en energiecorporatie Gelijk-Stroom zijn voorbeelden van initiatieven om het lokale energielandschap te verduurzamen.

Tineke Stuifzand bespreekt dit onderwerpt met Rutger Bergboer (coördinator Netwerk Energieneutraal) en Hans Wijnants (voorzitter Gelijk-Stroom).

Kenniscafé over samenwerken aan de energietransitie met de Gemeente Noordoostpolder en het Koploperproject

Vrijdag 8 december 2023

Tijdens dit FEA kenniscafé dragen we kennis over lokale en regionale samenwerking aan de energietransitie. Het koploperproject is een voorbeeld van een regionaal project en netwerk waar bedrijven en instellingen leren van elkaar over het verduurzamen van hun bedrijfsvoering.

Tineke Stuifzand bespreekt dit onderwerpt met René van Amersfoort (wethouder Duurzaamheid gemeente Noordoostpolder) en Karin Pals (projectleider Koploperproject).

Kenniscafé over de afsluiting van de bestuurlijke periode van Jop Fackeldey

Donderdag 22 juni 2023

Tijdens dit kenniscafé nemen we afscheid van de bestuurlijke periode van Jop Fackeldey. Tijdens dit laatste optreden als voorzitter van de FEA wordt gedeputeerde Jop Fackeldey geïnterviewd door Olof van der Gaaf. Verschillende thema’s worden besproken en er wordt teruggekeken naar wat er in de afgelopen periode is bereikt.

Kenniscafé over saneren en hergebruiken van windmolens

Donderdag 25 mei 2023

Tijdens dit kenniscafé dragen we kennis het proces van saneren van windmolens en hoe de materialen optimaal worden hergebruikt. In Flevoland is het saneren van windmolens een belangrijk thema omdat er vaak in de politiek aandacht is geweest voor minder windmolens met meer opbrengst.

Jop Fackeldey bespreekt dit onderwerp met Wim en Anneke Robbertsen van Business in Wind.

Kenniscafé over bedrijven helpen bij netcongestie

Donderdag 13 april 2023

Tijdens dit kenniscafé dragen we kennis over waarmee bedrijven geholpen kunnen worden die met netcongestie problematiek te maken hebben.

Jop Fackeldey bespreekt dit onderwerp met sprekers:

  • Elwin van der Klis van Provincie Flevoland
  • Nelleke Kleinleugenmors van EEF Flevoland
  • Chris Lorist van VNO-NCW Midden

Kenniscafé over gedragsverandering en bewustwording creëren

Donderdag 9 maart 2023

Tijdens dit kenniscafé gaan we de diepte in over het creëren van gedragsverandering en bewustwording ten aanzien van de energietransitie.

Jop Fackeldey bespreekt dit onderwerp met sprekers:

  • Vera Dam van NMFF
  • Imke Tegels van SME

Kenniscafé over de onderzoeken bij de WUR en ACRRES

Donderdag 2 februari 2023

Tijdens dit kenniscafé gaan we de diepte in over het doen van onderzoek en zichtbaar te maken wat de rollen van de WUR en ACRRES zijn en op welke wijze zij bijdragen aan de energietransitie.

Jop Fackeldey bespreekt dit onderwerp met Chris de Visser van Wagenignen University & Research.

Kenniscafé over verschillende soorten warmtebronnen

Donderdag 22 december 2022 

We gaan de diepte in over de voor- en nadelen van verschillende warmtebronnen. Waar staan we in de ontwikkeling en hoe komen ook grote projecten van de grond?

Jop Fackeldey bespreekt dit onderwerp met vier gasten:

Bram Bernhard van Bernhardplanten
Luc Brugman van HVC-Groep
Edward Pfeiffer van Royal HaskoningDHV
Gertjan de Joode van Eteck

Kenniscafé over de rolverdeling in de Energietransitie en werken aan energieweerbaarheid

Donderdag 24 november 

Jop Fackeldey heeft dit onderwerp besproken met:

Tys de Ruijter van Regionale Energiestrategie (RES)
Vera Dam van Natuur en Milieufederatie Flevoland
Jeffrey Ketting van de Omgevingsdienst
Peter Klein Heerenbrink van Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF)
Andries Poppe van Waterschap
Geert Gielen van Gemeente Dronten
Erwin Lindeijer van Gemeente Almere
Dieter Bruin van Gemeente Zeewolde

Kenniscafé waterstof bij Sinnewetterstof in Oosterwolde

Donderdag 3 november 

Tijdens dit kenniscafé gaan we de diepte in van het proces bij een gerealiseerd project; Sinnewetterstof in Oosterwolde.

Jop Fackeldey heeft dit onderwerp besproken met twee gasten.

Ben Tubben van Alliander
Jan Gropstra van Gemeente Ooststellingwerf

Kenniscafé over collectieve warmtesystemen

Donderdag 6 oktober

De status van ons netwerk. Waar zijn we en waar moeten we naartoe. Welke plannen zijn er om de problematiek aan te pakken voor de netcongestie en welke visie is er op het netwerk in de toekomst.

We bespreken dit onderwerp vandaag met drie gasten:
Hans Otten van Fakton Energy
Jetze Kempenaar van Geohita
Peter Slot van Ennatuurlijk

Kenniscafé over de toekomst van ons netwerk

Donderdag 1 september

De status van ons netwerk. Waar zijn we en waar moeten we naartoe. Welke plannen zijn er om de problematiek aan te pakken voor de netcongestie en welke visie is er op het netwerk in de toekomst.

We bespreken dit onderwerp met drie gasten:
Marco Diekstra van Liander
Oscar Tessensohn van Tennet

Kenniscafé over Renewable Energyhub Flevoland

Woensdag 1 juni 2022

Een van de projecten uit het bidbook Energie in Balans. De Renewable Energyhub Flevoland is een installatie die op een slimme manier balans brengt tussen de opwek en levering van duurzame energie. Hierbij wordt een combinatie gemaakt tussen energie uit zon, wind, waterstof, opslag in batterijen en een verbinding met een Smartgrid systeem.

Kenniscafé energie in balans Flevoland

Donderdag 28 april 2022

Flevoland ontwikkelt zich snel en is vooruitstrevend op het gebied van duurzame energie. Flevoland is binnen Nederland het grootst in het opwekken van duurzame energie. Dit heeft geleid tot congestie op het net. Daarom is het niet meer dan logisch dat Flevoland het voortouw neemt in de opslag van energie. Hoe doen we dat nu en waar gaan we naar toe?

Kenniscafé over windenergie

Dinsdag 22 maart 2022

We willen in Flevoland méér energie opwekken met minder windmolens. Dit is afgesproken in het Regioplan Wind van gemeenten en provincie. We krijgen daarom grotere en efficiëntere windmolens die het open karakter van ons landschap versterken. En wat gebeurt er met de oude windmolens? Die krijgen een nieuw leven in het buitenland. Ook is afgesproken dat iedereen in de provincie moet kunnen profiteren van de windenergie.

Maar wat betekent dat precies? En waarom halen we oude windmolens weg? Waar komen de nieuwe windmolens te staan? En wanneer zien we het eindresultaat?

Kenniscafé over de cijfers van de energietransitie

Donderdag 17 februari 2022

We gaan context bieden, cijfers duiden en trends analyseren. Tot slot kijken we vooruit naar de mogelijkheden van energiebesparing en duurzame opwek bij ondernemers en hoe we dat kunnen aanpakken.

Sprekers zijn Elmar Naber van E&E Advies en Joris Berkhout van Quintel.

Kenniscafé met Geohita en StartBlock

maandag 29 november om 16:30.

StartBlock

Een compleet huis vanaf 50 m2 binnen een week, circulair en energieneutraal gemaakt in een fabriek en betaalbaar voor starters en één- en tweepersoonshuishoudens.

Geohita

Een collectief  en duurzaam warmtenet is de oplossing om duurzaam te verwarmen en koelen vanaf 10 woningen. Comfortabel voor bewoner, neemt weinig ruimte in en is nog circulair ook.

Kenniscafé met Centrada, OFW en Mercatus

donderdag 25 november om 16:30.

Drie Flevolandse woningcorporaties praten over beleidsvoornemens, dilemma’s, samenwerken en participatie van huurders in de warmtetransitie en laten interessante projecten zien die gerealiseerd zijn.

Kenniscafé met Gooimeer en Bareau

donderdag 11 november om 16:30.

Twee ondernemers presenteren hun methode, ambitie en processen om bij te dragen aan de energie transitie. Gooimeer met damwanden die ook als bron voor warmtepompen kan dienen en Bareau met een vergisting methode om groen gas te maken.

Kenniscafé met Energie Expertisecentrum Flevoland

dinsdag 9 november om 16:30.

Het Kenniscafé gaat over de ondersteuning van gemeenten, ondernemers groot en klein en georganiseerden, zoals een energiecoöperatie. De volgende onderdelen komen aan bod in het programma:

  • Wie is EEF en wat doen we
  • Wat EEF voor u kan betekenen
  • Onze adviseurs stellen zich voor en laten hun werkgebieden zien
  • Welke stappen moet u zetten om te verduurzamen
  • Ervaringsverhalen uit de praktijk

Kenniscafé verduurzaming & sport

donderdag 7 oktober om 16:30.

Sportservice Flevoland presenteert mogelijkheden om geholpen te worden bij het verduurzamen van sportverenigingen. Het Energie Expertisecentrum Flevoland en NOC/NCF bieden hulp bij het onderzoeken van de mogelijkheden en het realiseren van de plannen die daar uit voort komen.

Kenniscafé met Liander, Innax en Tennet

donderdag 23 september om 16:30.

Tijdens dit tweede FEA kenniscafé met Liander en Tennet wordt de stand van zaken op het elektriciteitsnet in Flevoland besproken en worden door Innax mogelijkheden gepresenteerd om je elektra achter de meter de gebruiken om een negatieve transportindicatie te voorkomen. 

Kenniscafé met Gemeente Almere

donderdag 24 juni om 16:00.

De gemeente Almere presenteert energie projecten die de gemeente Almere heeft georganiseerd. Hier worden ervaringen gedeeld over een energiefonds, het feedback systeem EARN-E, energiescans, Projectmanager evenementen Debby Toorenaar en tot slot de mogelijkheden van diepe Geothermie in Almere.

Kenniscafé met Liander

donderdag 24 juni om 16:00.

De Flevolandse Energie Agenda organiseerde een kenniscafé samen met Liander. Tijdens dit café wordt door Liander uitgelegd hoe het balanceren van het net werkt en welke mogelijkheden voor teruglevering van duurzame energie de vrijgekomen ‘vluchtstrook’ biedt. Ook wordt ingegaan op de effecten van de investeringen van Liander op middelkorte termijn op de teruglevercapaciteit.

Volg de FEA Kenniscafés

Op ons YouTube-kanaal delen we video’s over duurzame initiatieven in Flevoland. Studenten van Windesheim pitchen hun droom van Nederland. De Energie Reporter neemt je mee op reis door de provincie én je kunt elke editie van de Energietour of van het FEA Kenniscafé live meekijken of later terugkijken.

Abonneer je nu op ons kanaal voor de leukste en meest inspirerende video’s en mis nooit meer een nieuwe release!