Riet langs een sloot tijdens zonsopkomst of zonsondergang, ergens in de Noordoostpolder.

FEA Kenniscafés afleveringen

Kenniscafé energie in balans Flevoland

Donderdag 28 april 2022

Flevoland ontwikkelt zich snel en is vooruitstrevend op het gebied van duurzame energie. Flevoland is binnen Nederland het grootst in het opwekken van duurzame energie. Dit heeft geleid tot congestie op het net. Daarom is het niet meer dan logisch dat Flevoland het voortouw neemt in de opslag van energie. Hoe doen we dat nu en waar gaan we naar toe?

Kenniscafé over windenergie

Dinsdag 22 maart 2022

We willen in Flevoland méér energie opwekken met minder windmolens. Dit is afgesproken in het Regioplan Wind van gemeenten en provincie. We krijgen daarom grotere en efficiëntere windmolens die het open karakter van ons landschap versterken. En wat gebeurt er met de oude windmolens? Die krijgen een nieuw leven in het buitenland. Ook is afgesproken dat iedereen in de provincie moet kunnen profiteren van de windenergie.

Maar wat betekent dat precies? En waarom halen we oude windmolens weg? Waar komen de nieuwe windmolens te staan? En wanneer zien we het eindresultaat?

Kenniscafé over de cijfers van de energietransitie

Donderdag 17 februari 2022

We gaan context bieden, cijfers duiden en trends analyseren. Tot slot kijken we vooruit naar de mogelijkheden van energiebesparing en duurzame opwek bij ondernemers en hoe we dat kunnen aanpakken.

Sprekers zijn Elmar Naber van E&E Advies en Joris Berkhout van Quintel.

Kenniscafé met Geohita en StartBlock

maandag 29 november om 16:30.

StartBlock

Een compleet huis vanaf 50 m2 binnen een week, circulair en energieneutraal gemaakt in een fabriek en betaalbaar voor starters en één- en tweepersoonshuishoudens.

Geohita

Een collectief  en duurzaam warmtenet is de oplossing om duurzaam te verwarmen en koelen vanaf 10 woningen. Comfortabel voor bewoner, neemt weinig ruimte in en is nog circulair ook.

Kenniscafé met Centrada, OFW en Mercatus

donderdag 25 november om 16:30.

Drie Flevolandse woningcorporaties praten over beleidsvoornemens, dilemma’s, samenwerken en participatie van huurders in de warmtetransitie en laten interessante projecten zien die gerealiseerd zijn.

Kenniscafé met Gooimeer en Bareau

donderdag 11 november om 16:30.

Twee ondernemers presenteren hun methode, ambitie en processen om bij te dragen aan de energie transitie. Gooimeer met damwanden die ook als bron voor warmtepompen kan dienen en Bareau met een vergisting methode om groen gas te maken.

Kenniscafé met Energie Expertisecentrum Flevoland

dinsdag 9 november om 16:30.

Het Kenniscafé gaat over de ondersteuning van gemeenten, ondernemers groot en klein en georganiseerden, zoals een energiecoöperatie. De volgende onderdelen komen aan bod in het programma:

  • Wie is EEF en wat doen we
  • Wat EEF voor u kan betekenen
  • Onze adviseurs stellen zich voor en laten hun werkgebieden zien
  • Welke stappen moet u zetten om te verduurzamen
  • Ervaringsverhalen uit de praktijk

Kenniscafé verduurzaming & sport

donderdag 7 oktober om 16:30.

Sportservice Flevoland presenteert mogelijkheden om geholpen te worden bij het verduurzamen van sportverenigingen. Het Energie Expertisecentrum Flevoland en NOC/NCF bieden hulp bij het onderzoeken van de mogelijkheden en het realiseren van de plannen die daar uit voort komen.

Kenniscafé met Liander, Innax en Tennet

donderdag 23 september om 16:30.

Tijdens dit tweede FEA kenniscafé met Liander en Tennet wordt de stand van zaken op het elektriciteitsnet in Flevoland besproken en worden door Innax mogelijkheden gepresenteerd om je elektra achter de meter de gebruiken om een negatieve transportindicatie te voorkomen. 

Kenniscafé met Gemeente Almere

donderdag 24 juni om 16:00.

De gemeente Almere presenteert energie projecten die de gemeente Almere heeft georganiseerd. Hier worden ervaringen gedeeld over een energiefonds, het feedback systeem EARN-E, energiescans, Projectmanager evenementen Debby Toorenaar en tot slot de mogelijkheden van diepe Geothermie in Almere.

Kenniscafé met Liander

donderdag 24 juni om 16:00.

De Flevolandse Energie Agenda organiseerde een kenniscafé samen met Liander. Tijdens dit café wordt door Liander uitgelegd hoe het balanceren van het net werkt en welke mogelijkheden voor teruglevering van duurzame energie de vrijgekomen ‘vluchtstrook’ biedt. Ook wordt ingegaan op de effecten van de investeringen van Liander op middelkorte termijn op de teruglevercapaciteit.

Volg de FEA Kenniscafés

Op ons YouTube-kanaal delen we video’s over duurzame initiatieven in Flevoland. Studenten van Windesheim pitchen hun droom van Nederland. De Energie Reporter neemt je mee op reis door de provincie én je kunt elke editie van de Energietour of van het FEA Kenniscafé live meekijken of later terugkijken.

Abonneer je nu op ons kanaal voor de leukste en meest inspirerende video’s en mis nooit meer een nieuwe release!