Riet langs een sloot tijdens zonsopkomst of zonsondergang, ergens in de Noordoostpolder.

Zijn bedrijven écht klaar voor Informatieplicht Energiebesparing?

Publicatiedatum: 14 augustus 2019

Bij DE-on kloppen steeds meer Flevolandse organisaties aan vanwege de Informatieplicht Energiebesparing. Willem Enklaar, directeur van DE-on, kijkt terug én vooruit. 

“De Informatieplicht Energiebesparing voor bedrijven is op 1 juli 2019 ingegaan. Dit betekent dat alle organisaties die vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas per jaar verbruiken, per 1 juli 2019 verplicht zijn gesteld om energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder te rapporteren. Zo wordt inzichtelijk gemaakt hoe ver zij zijn met het nemen van de betreffende energiebesparende maatregelen. In totaal gaat het om zo’n 125.000 bedrijven en instellingen in Nederland die dit moeten rapporteren. Zijn ze er klaar voor?”

Veel mogelijkheden

“Bij DE-on merken we namelijk dat steeds meer Flevolandse bedrijven en instellingen door de Informatieplicht Energiebesparing met hun CO2-profiel aan de slag gaan en daarmee bij ons aankloppen. Met een hulpvraag over de Informatieplicht zelf. Maar zeker ook met hulpvragen over de financiering van duurzame energie en energiebesparingsprojecten. De hoge aanvangsinvestering voor bijvoorbeeld het installeren van zonnepanelen, het plaatsen van een warmtepompinstallatie of een energiezuinig LED-verlichtingssysteem is voor ondernemers vaak een drempel om tot actie over te gaan. Zonde, want er zijn zoveel mogelijkheden!”

Kritisch kijken

“DE-on en Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) helpen met de realisatie. Onlangs nog hebben wij een deel van de investering in LED-verlichting voor Polderstaal Producties in Emmeloord gefinancierd. Met het overstappen naar LED-verlichting in haar bedrijfshallen, kan Polderstaal een jaarlijkse besparing van 119.951 kWh realiseren. Dit staat gelijk aan een uitstoot van maar liefst 44 ton CO2 en een gemiddelde besparing van bijna 10.000 euro per jaar. De terugverdientijd van de investering is ook nog eens ongeveer 4 jaar, waarmee wordt voldaan aan de Informatieplicht omdat een project een maximale terugverdientijd van 5 jaar mag hebben. De Energielening Flevoland maakt het mogelijk om dit soort projecten op een laagdrempelige manier te financieren. Hiermee kunnen grote stappen worden gezet. Ik nodig alle Flevolandse ondernemers dan ook uit om kritisch naar hun energiebesparing te kijken. De ontwikkeling en financiering van duurzame energie en energiebesparingsprojecten hoeft geen drempel te zijn…”

Over DE-on Flevoland

“Stichting DE-on staat voor Duurzame Energie- en Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland. Ons doel is het versnellen van de energietransitie in Flevoland. Hiervoor heeft de provincie ons 7,5 miljoen euro geleend om financieringen te verstrekken. En nog eens 2 miljoen euro om ondernemers te helpen bij de ontwikkeling van projecten. Als onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk of commercieel belang helpen wij ondernemers en instellingen in Flevoland om duurzame energieprojecten en energiebesparingsprojecten te ontwikkelen, te realiseren en te financieren. Ondersteuning bij de ontwikkeling en realisatie bieden we vanuit het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF).”