Studententijd – Roy Nieuwveld

Publicatiedatum: 16 december 2021

'Ik wil heel graag verandering brengen in voedselonzekerheid in crisisgebieden.' 

Expeditie Flevoland werkt nauw samen met studenten van Hogeschool Windesheim. In deze rubriek nemen we wat extra de tijd om naar hen te luisteren. We beginnen met Roy Nieuwveld. Je kent hem misschien al van zijn pitch in de Energietour.

Roy, wat studeer je en waarom deze studie?

 Ik studeer Global Project and Change Management aan het Windesheim Honours College in Zwolle.

Op de middelbare school ben ik op mijn veertiende naar een school in Sonipat, India geweest. Naast alle leuke toeristische dingen (en het lekkere eten) heb ik het als het ook als een schok ervaren dat er zoveel armoede en onzekerheid was. Vooral toen ik een groep mensen ontmoette zonder voedselzekerheid, is het zaadje bij mij geplant om meer voor mijn medemens te doen.

Vanuit India ben ik vrij snel daarna in een project gerold naar een school in Uganda en voor mijn profielwerkstuk ben ik naar Thailand afgereisd. Met deze ervaringen op zak paste mijn huidige opleiding heel goed.

Je doet mee aan het Honours Programma Windesheim, wat doe je daar?

Daar werk ik in een interdisciplinaire groep. Van engineering tot communicatie en van bouwkunde tot projectmanagement. Met deze studenten leer ik hoe je een probleem vanuit verschillende invalshoeken kunt bekijken en oplossen.

Wat wil je na je afstuderen doen?

Het World Food Programme (WFP), Unicef en andere organisaties doen al fantastisch werk, alleen wil ik graag meedenken over het duurzamer maken van deze processen door bijvoorbeeld alternatieve manieren van landbouw in te zetten.

Wat doe jij voor het klimaat?

Ik ben voor het grootste deel van de tijd vegetariër, koop biologisch (en lokaal op de markt). Ook probeer ik bij elke aankoop de afweging te maken of het wel of niet nodig is, bijvoorbeeld kleding, en kijk ik naar een duurzaam alternatief, passend bij mijn budget. Daarnaast ben ik dol op tweedehandswinkels.

Waardoor laat je je inspireren?

Binnen mijn opleiding zit een heel fijne community. Ik ben trots en blij dat ik daar deel van uitmaak. Mijn grootste inspiratiebron zit daar.

Zijn er duurzame of groene influencers, bedrijven of organisaties die jou op ideeën hebben gebracht?

De SDG Challenge van SDG Nederland in samenwerking met Soapbox. Tijdens de challenge probeer je samen met een interdisciplinair team van verschillende studenten een duurzaam vraagstuk van een organisatie op te lossen. Verder volg ik graag World Economic Forum, een platform waar veel informatie over duurzame initatieven wordt gedeeld.

Met wie zou je het liefste een gesprekje willen hebben over de duurzaamheid in onze provincie of daarbuiten? En waarom?  

Omdat ik mij met voeding en landbouw bezig wil gaan houden, zou ik graag met de woordvoerder van Vereniging Flevofood (bij voorkeur Bauke van der Veen) willen praten. Zeker omdat onze energietransitie op het gebied van landbouw samengaat met innovatie en geld uit het bedrijfsleven.

 

 

Volg de Expeditie via