Elektrisch varen heeft de toekomst!

Publicatiedatum: 30 juni 2021

Wie?

Almere Rondvaarten/ De Kapitein Almere

Wat is het initiatief?

Wij zijn gestart met een vergroeningstraject van onze vloot. Onze rondvaartboten zijn geëlektrificeerd en we hebben zes elektrische sloepen aangekocht. Alle boten varen op groene elektriciteit dat al gauw circa 51 ton CO2 op jaarbasis bespaart. En dat past in onze ogen volledig bij de groene stad Almere, de plek waar we varen.  Bovendien verzorgen we in 2022 een pendeldienst over het water voor de bezoekers van de Floriade, zouden we op diesel varen, dan slaan we de plank volledig mis.

Het klinkt als een forse investering. Hoe hebben jullie dit gedaan?

Het is ook kostbaar. Maar het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) heeft ons geholpen bij de financiering van het project. Superfijn, want dankzij hun advies en maatwerkfinanciering, kunnen wij de lening boetevrij aflossen.

Is elektrisch varen een andere beleving?

Dat is het zeker. Elektrisch varen is schoner, je ruikt geen brandstoffen, en het is ook nog eens veel stiller. En vergis je niet, je kunt echt wel een tijdje weg met de boot. Twaalf uur varen voordat we opnieuw moeten opladen.

Wat is jullie duurzame ambitie?

We denken dat duurzaamheid de toekomst heeft. En Almere heeft heel veel water, waarom dan niet deze routes benutten om van A naar B te komen? Als je dat ook nog eens met een groene boot doet, dan ben je helemaal goed bezig. We willen onze hele vloot verduurzamen. Dit is slechts de eerste stap. En dan? Dan maken we van Almere een stad waar je niet alleen als recreant elektrisch kunt varen, maar ook de groene watertaxi kunt nemen. Bovendien leren we elke dag meer, en kijken we ook naar hoe we op andere manieren ons duurzaam kunnen vernieuwen.

Hebben jullie een tip voor mij als ik ook mijn bedrijf wil verduurzamen?

Vraag EEF naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

En wil je meer weten over elektrisch varen? Kijk dan hier.

Volg de Expeditie via