Riet langs een sloot tijdens zonsopkomst of zonsondergang, ergens in de Noordoostpolder.

Comakers

Tijdens de Expeditie Flevoland is het belangrijk dat de dingen die we doen of willen doen ook goed onderzocht worden. Daarom werken we intensief samen met de Hogeschool Windesheim.

Door gebruik te maken van onderzoeksgroepen (comakers), die uit studenten van verschillende opleidingen bestaan, slaan we twee vliegen in één klap:

  • We zorgen er voor dat we goede data verzamelen over dat wat we willen doen of al aan het doen zijn.
  • We betrekken jongeren intensief bij de Expeditie Flevoland, waardoor zij ook kunnen meedoen en meedenken.

Op deze manier willen we jongeren de kans geven om richting te geven aan de Expeditie. We hopen dat de partners in de Flevolandse Energie Agenda ook gebruik gaan maken van de energie en denkkracht van deze studenten!

Lopende comakeronderzoeken 

Zichtbaar maken van de energietransitie

Wij zijn (grote) Sam, Wessel, Kees en (kleine)Sam, en wij zijn als studenten van Windesheim Almere gekoppeld aan provincie Flevoland om hier een Comaker te lopen. Binnen deze Comaker houden wij ons voornamelijk bezig met de energietransitie in de provincie en de vraag hoe wij deze met communicatieve middelen zichtbaarder kunnen maken.

Een van de platforms die we hiervoor (willen) gebruiken is DroomvanNederland.nl. Het doel is om voor het einde van ons Comakerschap via dit platform 20 dromen verzameld te hebben en op basis van deze dromen tot een mooi collectief te kunnen komen.

Wil je graag in contact komen met ons? Stuur dan even een mailtje naar : Sam.vander.mijll-dekker@windesheim.nl

Comakersonderzoek Hogeschool Windesheim

Deel 1: De Top 7

Hoe breng je goed in beeld welke partijen een verschil kunnen maken in de Energietransitie van onze provincie? Met deze vraag zijn studenten van Hogeschool Windesheim aan de slag gegaan. Begin dit jaar hebben zij de comakers binnen provincie Flevoland onder de loep genomen. Zo heeft een team zich over de ondernemers gebogen. Een ander over de jongeren. En een over alle spelers binnen het energienetwerk. In deze reeks vertellen we je meer over de onderzoeksresultaten. We beginnen met de Top 7. Oftewel, de zeven belangrijkste spelers in het energienetwerk.

De Top 7 

De afgelopen maanden hebben studenten van Hogeschool Windesheim diverse onderzoeken uitgevoerd die gericht zijn op het comakerschap. Met welke partijen kunnen we in onze provincie een verschil maken?

Een van studententeams stelde een zogenoemde top zeven samen. Een mooie naam die lijkt op een titel van een boek dat belooft niet saai te zijn. Maar wie zijn die zeven topspelers volgens de studenten?

Op willekeurig volgorde zijn dat:

  1. Het NETwerk Energieneutraal
  2. (energie- en afvalbedrijf)
  3. Natuur en milieu Federatie Flevoland
  4. Energiepioniers Noordoostpolder
  5. Stichting pioniers van de toekomst
  6. Warmtebedrijf Ennatuurlijk
  7. Netwerkbedrijf Alliander

 

Bovenstaande partijen spelen alle zeven een grote rol binnen de Energietransitie. Ze doen dat al met eigen projecten of met speciale samenwerkingen. Voor de bewustwordingscampagne zijn zij het perfecte doorgeefluik naar al hun doelgroepen. Via hun doelgroepen zal de communicatieboodschap als een olievlek door de provincie verspreiden. Maar wie zijn nou die zeven spelers die veelal al aan elkaar gelinkt zijn of samenwerken. Hier volgt een korte kennismaking.

Het NETwerk Energieneutraal

In dit netwerk werken ondernemers, (overheids)organisaties, banken, woningcorporaties en inwoners uit het gebied Noordoostpolder samen om energieneutraal en uiteindelijk fossielvrij te worden. Het bereik binnen de Noordoostpolder is groot. De ondernemers, verenigingen en samenwerkingsverbanden uit dit netwerk kennen ook nog ieder voor zich weer een eigen achterban.

Twee voorbeelden van het werk van het netwerk Energiezijn het stimuleren van de aankoop en bouw van energiezuinige woningen en kennis delen en advies geven over windmolens op het eigen terrein van boerenbedrijven.

Met een speler als Netwerk Energieneutraal kunnen we de boodschap via hun leden communiceren én via de verschillende verenigingen en samenwerkingsverbanden die daarbij horen.

HVC

Dit geldt ook voor HVC,  de grootste niet-commerciële afvalinzamelaar van Nederland. Het is een duurzaam energie- en afvalbedrijf dat ook binnen Flevoland gemeenten, waterschappen en lokale initiatieven ondersteunt bij de Energietransitie. HVC werkt met onder andere de volgende partijen samen: gemeente Almere, energiecoöperatie Groene Reus/Zuyderzon en met Netwerk Energieneutraal.

Het bereik van HVC is erg groot. Ze zijn bij een groot aantal regionale projecten betrokken. Ze beschikken over veel afvalpunten richting het noordwesten van Nederland.

 

 

Natuur- en Milieufederatie Flevoland

De  Natuur- en Milieufederatie Flevoland (NMFF) zet zich voor de verduurzaming van Flevoland in. Dat doen ze door samenwerking van bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden te faciliteren, stimuleren en regisseren. Wel zestig organisaties hebben zich bij de NMFF aangesloten.

NMFF heeft ook eigen initiatieven opgezet zoals het Energieloket Flevoland van NMFF waar onafhankelijk advies over energiebesparing en over het zelf opwekken van energie wordt gegeven.

Met een breed scala aan samenwerkingen is elke doelgroep via NMFF wel te bereiken.

Energiepioniers Noordoostpolder

Energiepioniers Noordoostpolder (EPN) is een energie-coöperatie en zet zich voortdurend in om energie te besparen en om het bewustzijn rondom duurzame energie te vergroten. Dat doen ze bijvoorbeeld met eigen initiatieven zoals een project waarbij je kunt investeren in zonnepanelen op gemeenschappelijke daken. EPN werkt nauw samen met diverse andere stichtingen, organisaties, overheden, woningcorporaties en bedrijven die zich voor verduurzaming inzetten.

Stichting Pioniers van de toekomst

Stichting Pioniers van de Toekomst is een vrijwilligersbeweging die zich inzet voor duurzaamheid. Hun belangrijkste doel is om de volgende generatie toekomstbestendig te maken. De stichting werkt met veel andere ondernemingen samen waardoor de bewustwordingscampagne op veel plekken terecht zal komen.

Ennatuurlijk

Ennatuurlijk is een warmtebedrijf dat producenten van duurzame warmte/koude aan ontvangers koppelt. Wat kun je je daarbij voorstellen? Bijvoorbeeld een woonwijk die verwarmd wordt uit de restwarmte van een industrieel bedrijf in de buurt. Zoals het biogas van boer Gert-Jan uit Zeewolde dat doet. Ennatuurlijk levert een belangrijke bijdrage aan de transitie naar schone, duurzame energie in Nederland. Samen met haar klanten streven zij naar oplossingen die comfortabel, betaalbaar en eenvoudig te gebruiken en te begrijpen zijn. Ennatuurlijk werkt samen met consumenten, zakelijke partners, vastgoed zoals woningcorporaties en de overheid.

Alliander

Het netwerkbedrijf Alliander vindt dat iedereen toegang moet hebben tot betaalbare, betrouwbare en duurzame energie. Alliander is ook in Flevoland verantwoordelijk voor de distributie van energie, zoals elektriciteit, (bio)gas en warmte. Het bedrijf heeft een groot bereik en levert energie aan zowel consumenten als bedrijven. Verder kan Alliander zich ook richten op projectontwikkelaars, installateurs/bouwers, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, zwembaden, sportcomplexen, scholen en woningbouwcorporaties.

Gedetailleerde informatie? Vraag het onderzoeksrapport op bij: expeditie@fea.nl.

Deel 2: Hoe bereiken we onze doelgroep?

Hoe zorgen we ervoor dat we vóór 2030 vijftig procent van de Flevolandse huiseigenaren hebben geïnformeerd over de Energietransitie? Met deze vraag is het tweede team studenten van Hogeschool Windesheim aan de slag gegaan. Begin dit jaar hebben zij onderzocht hoe we ervoor staan en wat ons nog te doen staat.

Hoe bereiken we onze doelgroep? 

Het doel is dat we voor 2050 CO2-neutraal zijn. Maar hoe maken we onze doelgroepen hiervan bewust? Hoe zorgen we dat tenminste vijftig procent van de huiseigenaren van Flevoland voor 2030 al is geïnformeerd en dat zij ook nog eens overgaan tot actie?

De studenten van Windesheim hebben alles uit de kast getrokken om het antwoord op deze vraag te vinden en om hun onderzoek met succes af te ronden. Wat zijn de belangrijkste bevindingen? Waar kunnen we mee verder?

Maak de kosten lager

Je kunt als huiseigenaar op verschillende manieren bijdragen. Maar dat lukt niet altijd met een laag budget. Veel mogelijkheden kosten al snel meer dan duizend euro en dat is niet een bedrag dat iedereen zomaar even kan ophoesten. De studenten raden aan om ofwel de prijzen te verlagen ofwel de kosten minder hoog te maken door subsidies toe te kennen. ‘Als je iedere huiseigenaar bij de Energietransitie wilt betrekken, moet je er ook voor zorgen dat iedere huiseigenaar het ook echt kan betalen.’

Zet meer communicatie in

De huiseigenaren blijken in het onderzoek nog maar weinig te weten over de Energietransitie. Ze hebben nog onvoldoende en geen concrete informatie ontvangen. Daar is wel behoefte aan. Zeker als het om subsidies gaat of als het informatie is over technologische ontwikkelingen en updates.

 

Ook is er nieuwsgierigheid naar toekomstplannen. Hoe willen ze hier meer over lezen,  horen of zien? De huiseigenaren die geïnterviewd zijn door de studenten geven aan dat ze graag maandelijks informatie ontvangen via een digitale nieuwsbrief, televisiereclame en social media.

Campagne is het antwoord

Uit het onderzoek kunnen we concluderen dat de huidige kennis, houding en gedrag over de Energietransitie nog niet voldoende is. Zo is te zien dat 25% van de huiseigenaren nog niet bekend is met het onderwerp. Ook zijn ze nog onvoldoende bereid om in duurzame voorzieningen te investeren. Zeker als ze geen gebruik kunnen maken van subsidieregelingen. Een campagne is het antwoord. De samenwerkingsverbanden moeten hier de handen voor ineenslaan. De provincie kan een hierbij een ondersteunde rol op zich nemen.

Het volledige onderzoeksrapport lezen? Vraag dat op bij: bart.harleman@flevoland.nl